Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Citromos labdabukta (tejmentes recept)

60 perc
bonyolult
megfizethető
2 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás

Elkészítés

  1. A lisztet kimérjük egy tálba, majd a sóval és a citromhéjjal elkeverjük. Ha van dagasztógépünk, akkor annak a táljába mérjük értelemszerűen.
  2. A liszt közepébe készítsünk egy mélyedést, tegyük ide a zsiradékot, a tojássárgáját, a cukrot és morzsoljuk ide az élesztőt is. Langyosra melegítsük a totutejet (nem szabad forróra, mert elpusztul az élesztő) és öntsük a mélyedésbe.
  3. Ha géppel dagasztunk, akkor addig kell dagasztani a tésztát, amíg a tészta felülete szép sima és már alig ragad a tálhoz.
  4. Ha kézzel dolgozunk, akkor egy villával kezdjük kevergetni a totutejes élesztős elegyet úgy, hogy egyre több lisztet keverünk hozzá. Ha már a villával nem tudjuk keverni, mert olyan sűrű, akkor tisztítsuk le a villát és belisztezett kézzel kezdjük el dagasztani a tésztát, addig, amíg már alig ragad a kezünkre. Érdemes 1-2-szer megmosni a kezünket gyúrás közben, így gyorsabban egynemű lesz a tészta, és könnyebb lesz vele bánni.
  5. Ha kész a tésztánk, akkor betehetjük a hűtőbe egy nagyobb tálba, letakarva, akár 2 napig is pihenhet, kelhet ott, és akkor dolgozzuk fel, amikor szeretnénk. Ha rögtön szeretnénk, akkor takarjuk le a tésztánkat és pihentessük meleg helyen kb. fél órát. Ezután óvatosan gyúrjuk át és pihentessük legalább fél órát az elkészült tésztát.
  6. A töltelékhez a totut villával összenyomkodjuk, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót.
  7. A tésztát lisztezett deszkán kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd egy közepes pogácsaszaggatóval vagy egy vizespohárral köröket szúrunk ki belőle.
  8. A körök közepébe halmozzuk a tölteléket és a tészta széleit összecsípve kis gömböket formázunk.
  9. Egy sütőpapírral bélelt sütőformába egymás mellé tesszük a kis labdacsokat. Ha megtelt a forma, konyharuhával letakarjuk és meleg helyen kb. fél órát kelesztjük, majd tojással lekenjük és 180°C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss