Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Citromos tortácska

120 perc
bonyolult
költséges
4 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • vaj (a kenéshez)
  • 5 db tojás
  • 5 ek porcukor
  • 5 ek liszt
  • A krémhez:
  • 5 dl tej
  • 1 db citrom (reszelt héja)
  • 4 db tojássárgája
  • 12 dkg porcukor
  • 5 dkg liszt
  • 2 dl tejszín
  • A mázhoz:
  • 2 db tojássárgája
  • 3 dkg kukoricakeményítő
  • 2 db citrom (leve és héja)
  • 2,5 dl tej
  • 6 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • A áztatáshoz:
  • 1/2 dl víz
  • 1 db citrom (reszelt héja)
  • 1 ek barna cukor
  • 1/2 dl limoncello
  • A díszítéshez:
  • 1 db citrom (reszelt héja)
  • tejszínhab

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, és kikenjünk vajjal a süteményformákat. A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgáját a porcukorral alaposan felhabosítjuk. Közben a tojásfehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgáját egy kevés habbal fellazítjuk, majd óvatosan beleforgatjuk a többi habot, végül hozzáadjuk az átszitált lisztet. A masszát a formákba kanalazzuk, és a sütőbe tesszük 15-20 percre. Az elkészült tortácskákat kiszedjük a formából, és hagyjuk hűlni.
  2. Közben elkészítjük a citromkrémet. A tejet felforraljuk, és beleszórjuk a citromhéjat. A tojássárgáját a cukorral felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük. Lehúzzuk a tűzhelyről a forró tejet, és folyamatos keverés mellett egy merőkanálnyit a masszához adunk, majd a tűzhelyre visszatéve a keveréket a tejhez öntjük. Folyamatosan keverve puding állagúra főzzük. Az elkészült krémet lefedjük folpackkal, és hagyjuk kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a kihűlt citromkrémet. 
  3. A máz elkészítéséhez a tojássárgáját csomómentesre keverjük a kukoricakeményítővel, majd hozzáadjuk a citrom kifacsart levét és héját. Folyamatos keverés mellett a forró tejhez öntjük, és alacsony hőmérsékleten besűrítjük. Utolsó lépésként hozzáadjuk a vajat, és beledolgozzuk a krémbe. Ezután félretesszük, és hagyjuk hűlni.
  4. Egy serpenyőben felforraljuk a vizet a citromhéjjal és a cukorral. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a limoncellót, és félretesszük hűlni.
  5. A citromos tortácska összeállításához a tészták alját levágjuk, és mindegyiknek kiszedjük a belsejét. Egy ecset segítségével átáztatjuk a belsejüket az alkoholos sziruppal, majd a kupolákba kanalazzuk a tejszínes-citromos krémet. Lezárjuk mindet a piskótáról levágott végekkel, rácsra tesszük a megtöltött süteményeket, majd a külsejét is átáztatjuk az alkoholos sziruppal, és a hűtőbe tesszük legalább két órára.
  6. A lehűtött citromtortákat befedjük a citromos mázzal, és visszatesszük a hűtőbe újabb két órára vagy egy éjszakára. Tálalásnál reszelt citromhéjjal és tejszínhabbal díszítjük.

Még több citromos finomság >>> 

Még több ínycsiklandó torta >>> 

Videóreceptek >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss