Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Citromos-szedres torta

60 perc
bonyolult
költséges
6 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 3 db tojás
  • 200 g kristálycukor
  • 1 ek citromlé
  • 2 db citrom héja
  • 112 g étolaj
  • 150 g szeder
  • 170 g finomliszt
  • 2 tk sütőpor
  • 1 csipet só
  • A citromos mázhoz:
  • 1/4 csésze citromlé
  • 4 ek porcukor
  • A szedres mázhoz:
  • 180 g porcukor
  • 70 g szeder

Elkészítés

  1. Robotgéppel verjük habosra a tojásokat a cukorral. Mindezek után a keverékből tegyünk 1 evőkanállal a szedrekre. Adjuk hozzá a többi masszához a citromhéjat és az étolajat, majd lassan keverjük bele a tésztába az átszitált száraz hozzávalókat, aztán óvatosan forgassuk hozzá a lisztkeverékes szedreket is.
  2. Öntsük a tésztát az előkészített formába, majd 180 fokra előmelegített sütőben, egy sütőpapírral kibélelt kör alakú tortaformában süssük meg (tűpróba). Akkor jó, ha a teteje már aranybarna
  3. Amíg a tészta sül, elkészítjük a citromos mázat. A citromlevet és a cukrot addig keverjük amíg az utóbbi fel nem oldódik. Aztán a szedres máz elkészítéséhez szitáljuk át a porcukrot, majd tegyük félre egy tálba. A szedret egy zacskóban nyomkodjul szét, majd a leszűrt levét keverjük össze a cukorral.
  4. Fogpiszkálóval szurkodjuk meg a kisűlt piskótát, de ügyeljünk rá, hogy az alját ne szúrjuk át. A még meleg piskótára öntsük rá a citromos mázat, majd 10-15 percig hagyjuk hűlni. Egyenletesen kenjük rá a torta külsejére a szedres mázat is, a tetejét pedig szedederrel díszítsük. 

DIPLOMATA TORTA >>> 

ESTERHÁZY TORTA II. >>> 

MÁLNÁS CAPRESE TORTA >>> 

Megjegyzés

A szedres máz akkor jó, ha már jó sűrű. Előfordulhat, hogy valaki az adott cukormennyiséggel még hígnak találja, ám akkor az bátran növelje a porcukor mennyiségét - T. Lili

Ezek is érdekelhetnek

Friss