Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Citromos-szedres-sárgadinnyés joghurttorta

21 szavazat
60 perc
bonyolult
költséges
12 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. A citromos-szedres-sárgadinnyés joghurttorta elkészítéséhez a kekszet ledaráljuk (vagy összemorzsoljuk), hozzáadjuk a felmelegített vajat és alaposan elkverjük. Egy 24 centiméter átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, beletesszük a masszát és a tenyerünkkel ellapogatjuk. Legalább fél órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy jól lehűljön.
  2. A citromos joghurthoz hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, 1 citrom reszelt héját és a másfél citrom levét, majd simára keverjük. A vizet forráspontig melegítjük, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a zselatint és addig keverjük, míg teljesen feloldódik és langyosra hűl. Ezután hozzáöntjük a joghurtos keverékhez. A habtejszínt kemény habbá verjük, és ezt is a joghurtos masszához adjuk. Kivesszük a hűtőből a kekszes alapot, a tortaformát sütőpapír segítségével megmagasítjuk, majd a citromos krémet rákanalazzuk a kekszalapra. Visszatesszük a hűtőbe 1-2 órára, hogy a krém teljesen megdermedjen.
  3. Elkészítjük a szedres krémet: az epres joghurtba belekeverjük a porcukorot és a vaníliás cukrot. A szedret összeturmixoljuk, majd szitán átpasszírozzuk, hogy a magok ne kerüljenek bele a krémbe. A szederpépet hozzáadjuk a krémhez. A már leírt módon elkészítjük a zselatint, hozzáadjuk a szedres krémhez, majd mehet bele a kemény habbá vert tejszín is. A szederkrémet a citromos krémre kanalazzuk és tovább hűtjük, hogy teljesen megdermedjen ez a réteg is.
  4.  A sárgadinnyés krémhez a citromos joghurtot kikeverjük  porcukorral, a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal. A sárgadinnyét felkockázzuk, összeturmixoljuk, majd hozzákeverjük a már ízesített joghurthoz. Mehet bele a zselatin és a kemény habbá vert tejszín. A sárgadinnyés krémet rákanalazzuk a lehűlt, megszilárdult szedres krémre, és tovább hűtjük a tortánkat. 
  5. A teljesen megdermedt tortát a rétegehez használt gyümölcsökkel díszítjük.

 

Megjegyzés

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk. Érdemes előző nap elkészíteni. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss