hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Citromos-petrezselymes pisztráng

MME MME
2 5/5
120 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A pisztrángokat jól megmossuk hideg vízben. Az egyik citromot kettévágjuk, és a levével kívül és belül alaposan megcsepegtetjük és bedörzsöljük a halakat. Ezután a pisztrángokat pár csepp Worcestershire szósszal bedörzsöljük, a hasüreget is (ne túl sok szószt tegyünk, csak pár cseppet, különben túl erős ízt ad). Ezután a halakat 1 vagy 2 órát a hűtőben állni hagyjuk. A citromlé nagyon szép fehér színt ad ugyanis a húsnak.
  2. A pisztrángokat kívűl-belül megsózzuk, megborsozzuk. Lisztben megforgatjuk a halakat (úgy is finom, ha a lisztbe kevés őrölt csemege paprikát keverünk, ez szép aranyszínt ad). Tenyerünkkel kissé lenyomkodjuk, hogy a liszt feszesen és szárazon megmaradjon a pisztrángokon, és ne váljon le olyan könnyen a sütés közben. (Ezt panírozásnál is ajánlott.)
  3. 1 evőkanálnyi forró vajban vagy kevés olajban, és közepes lángon úgy 15-20 percig sütjük őket - finom ropogósra.
  4. A halat szalvétákra tesszük tálalás előtt, hogy ne legyenek túl zsírosak, olajosak.
  5. Az apróra vágott petrezselymet forró vajban, vagy olajban hirtelen megfuttatjuk és tálaláskor a pisztrángokra szórjuk, majd a második citromból karikákat vágunk. A citromkarikákat késsel a közepéig bevágjuk, és ráállítjuk a sült halra.

Köretnek majonézes burgonyasalátát vagy vajban sült burgonyát kínálunk.

Megjegyzés

Bakonyi Péter, a Bakonyi pincészet tulajdonosának, borászának ajánlata halas fogásokhoz:

"Halakhoz a Csavargó 2015 évjáratú boromat ajánlanám. Kevéske széndioxiddal is ropogós, könnyed, élénk savú. Királyleányka, Zöld veletelíni és Chardonnay. Van benne virágosság, keserűség, "édesség", Igazi halbornak tartom, ami jól támogatja emészetőnedveinket a hal bontásában. Még azt a halat is megeszi az ember ezzel a borral, amit ne adj isten kissé túlkészítettek és száraz, szívós lett. Na azért halászléhez nem tenném oda, az igaz. Ahhoz menjen a rozém, ami kékfrankos,zweigelt házasítás mindössze 11,5 % alkohollal. Mindkettő hidegerjesztésű, elsődleges zamatokkal bíró reduktív bor."

Keresd a Bakonyi Pincészet standját a 25. Budapest Borfesztiválon! - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss