Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Citromos panna cotta szederrel és mézes-madeleine-nel

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A panna cottához:
  • 4 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 1 teáskanál vanília-aroma
  • 1 citrom leve és héja
  • 2 dkg porzselatin
  • A madeleine-hez:
  • 1 evőkanál méz
  • 4 dkg őrölt mandula
  • 3 db tojás
  • 8 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 8 dkg liszt
  • 7,5 dkg olvasztott vaj
  • A szederhez:
  • 20 dkg fekete szeder
  • 1-2 dl szeder- vagy ribizlilikőr

Elkészítés

Elkészítés: Öntsük egy serpenyőbe a tejszínt, a tejet, és adjuk hozzá a cukrot, a vanília-aromát és a reszelt citromhéjat. Szép lassan melegítsük forráspontig, majd adjuk hozzá a citrom levét (ne ijedjünk meg, ha a citromlé kicsit összekapja). Ezután kézi habverővel kevergetve, főzzük pár percig, míg teljesen sima lesz az állaga, és egy kicsit besűrűsödik.

Pár perc után zárjuk el a gázt, majd szintén állandó keverés mellett, szórjuk bele a porzselatint. Ezután addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik. Végül szűrjük át egy szűrőn, hogy teljesen sima állagú legyen.

Az elkészült panna cottát töltsük a formákba, majd hagyjuk kihűlni. Amikor már teljesen kihűlt, tegyük be a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.

A madeleine-hez tegyük bele a keverőtálba a tojásokat, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a mézet, és robotgéppel keverjük habosra (én 10 percig kevertem, hogy jó habos legyen). Ezután állandó keverés mellett adjuk hozzá az őrölt mandulát, majd a lisztet, és keverjük sima masszává. A vajat olvasszuk fel, majd hagyjuk visszahűlni. Ezután kézi habverővel, keverjük hozzá a masszához.

A madeleine formákat alaposan vajazzuk ki, majd szórjuk meg liszttel. Ezután kanalazzuk bele a masszát a formákba úgy, hogy kb. 3/4-ig legyenek (én a formákat tepsire helyeztem, és úgy kanalaztam bele a masszát).

Melegítsük elő a sütőt, majd helyezzük be a formákkal megpakolt tepsit. Süssük közepes hőfokon 10-12 percig (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem). A sütőből kivéve egy rácsra fordítsuk ki a megsült madeleine-ket, majd hagyjuk langyosra hűlni.

A szedret tegyük egy tálba, majd öntsük rá a likőrt. Ezután hagyjuk 1-2 órán át állni, hogy a likőr ízét kissé magába szívja tálalás előtt.

Tálalás előtt a hűtőből kivett panna cottával megtöltött formákat mártsuk bele pár pillanatra forró vízbe, majd egy hitelen mozdulattal fordítsuk rá a tányérra. Ezután helyezzük a panna cotta köré a likőrben áztatott szederszemeket, locsoljuk meg egy kevés likőrrel, majd kínáljunk mellé néhány langyosra hűlt madeleine-t.

Ezek is érdekelhetnek

Friss