Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Citromos muffin citromos-narancsos mázzal

45 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 3 citrom
  • 1 narancs
  • 15 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 20 dkg finomliszt
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 1,5 dl natúr joghurt
  • A mázhoz:
  • 20 dkg porcukor
  • 2 evőkanál citromlé
  • citromhéj és narancshéj

Elkészítés

Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütő 4-es fokozat), és kibéleljük a muffinsütőt muffinpapírral.

A tésztához lereszeljük a citromok és a narancsok héját, a citromhéjból kimérünk 3 evőkanálnyit, a narancshéjból 1 evőkanálnyit. Ezután 2 citrom levét kifacsarjuk, átszűrjük, a citromlevet is kimérjük. Összesen 6 evőkanál citromlére van szükség, 4 evőkanál megy a tésztába, 2 evőkanál a mázba.

A vajat mikróban felolvasztjuk, félretesszük hűlni. A tojásokat és a cukrot robotgéppel pár perc alatt simára keverjük. A lisztet egy külön tálban összekeverjük a szódabikarbónával, a sóval és a sütőporral, majd folyamatosan a tojásos masszához keverjük legkisebb fokozaton. Ha elvegyült, hozzáadjuk a joghurtot, 4 evőkanál citromhéjat, 1 evőkanál narancshéjat és az olvasztott vajat.

A tésztát arányosan szétosztjuk a muffinsütőben, 20-25 perc alatt megsütjük (én kb. 20 percnél fogpiszkálót szoktam beleszúrni, hogy megnézzem, belül is megsült-e a tészta).

Miközben sül, elkészítjük a mázat: a félretett 2 evőkanál citromlevet mikróban felforraljuk, hozzáadjuk a félretett citromhéjat, narancshéjat és a cukrot. Elsőre a porcukor soknak tűnhet, de kell bele, hogy a máz szirupos legyen.

Miután a muffinok kihűltek, a mázat óvatosan ráfolyatjuk és megvárjuk, hogy megszikkadjon.

Jó étvágyat hozzá!

Ezek is érdekelhetnek

Friss