Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Citromos mézes krémes

90 perc
rafinált
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 18 dkg porcukor
  • 2 db tojás
  • 3 ek méz
  • 6 dkg margarin
  • 5 ek tej
  • 1 csipet só
  • 60 dkg liszt
  • 2 mk szódabikarbóna
  • A krémhez:
  • 7 dl tej
  • 7 ek búzadara
  • 20 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom (leve)
  • 1 üveg baracklekvár
  • A csokimázhoz:
  • 6 ek porcukor
  • 2 ek kakaó
  • 3 ek víz
  • 1 ek olaj
  • 10 dkg margarin

Elkészítés

  1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztához egy lábasban összekeverjük a porcukrot, a tojásokat, a mézet, a margarint, a tejet és a sót, majd takarék lángon forrásig hevítjük. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a lisztet és a szódabikarbónát. A tésztát jó alaposan összegyúrjuk, és 4 részre osztjuk. (Amíg meleg a tészta, könnyebb vele dolgozni, de ha kihűlt, akkor sem ragad.
  2. Mind a 4 darabból lisztezett deszkán lapokat nyújtunk, majd a tepsi hátoldalát megkenjük zsiradékkal, és azon 5 perc alatt kisütjük a tésztalapokat. Még forrón átcsúsztatjuk rácsra vagy deszkára a lapokat, mert ha a tepsin hűl ki, akkor leszedéskor könnyen törhet. Ha egy széles pengéjű késsel alányúlunk, nagyon könnyű leszedni a tepsi hátuljáról, és hajlik, nem törik. Mire kihűl, persze, merev tésztalap lesz belőle, de addigra már úgyis csak rétegeznünk kell a krémmel és a lekvárral.
  3. A krémhez 7 dl tejben sűrűre főzzük a búzadarát, és félretesszük kihűlni.
  4. Közben elkészítjük a krém másik felét: a margarint konyhai robotgéppel összekeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, belenyomjuk a citrom levét a keverékbe. Ha kész, a krémet összekeverjük a korábban elkészített sűrű tejbegrízzel.
  5. Összeállítjuk a süteményt: egy peremes tepsibe sütőpapírt teszünk, és ráhelyezzük az első kisült tésztalapot, majd rákenjük a krém felét. Erre rakjuk a második lapot, amelyre jó vastagon baracklekvár kerül, majd jöhet a harmadik lap, amire megint krém kerül, majd a negyedik lap.
  6. Elkészítjük a csokoládémázat: a porcukrot, a kakaót és a vizet 1-2 percig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk az olajat és a margarint. Kicsit hűtjük még, majd amint elkezd sűrűsödni, szépen a tésztára kenjük. (Készíthetünk rögtön dupla adagot is, el fog férni a tészta tetején.)

MÉZES KRÉMES EGYSZERŰEN>>> 

MÉZES KRÉMES BARACKLEKVÁRRAL>>> 

MÉZES KRÉMES - KÓKUSZOS KRÉMMEL>>> 

Megjegyzés

További fotót Sono73 küldött a recepthez. - Morzsálós Mirza

Ezek is érdekelhetnek

Friss