A citromos-mákos kenyér elkészítéséhez a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a mákot egy tálba tesszük. Hozzáreszeljük a citrom héját, és alaposan összekeverjük.
A puha vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot habosra, krémesre keverjük egy robotgéppel, majd egyesével a tojásokat is hozzákeverjük. A tejet is hozzáadjuk, simára verjük, majd kanalanként hozzáadagoljuk a lisztes keveréket is. Homogén masszát kell kapnunk.
Kikent pástétom- vagy nagyobb őzgerincformába simítjuk. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 40-45 perc alatt megsütjük. Ha nagyon pirulna, alufóliával letakarjuk. Végül tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
A sütőből kivéve 15 percet pihentetjük a formában, majd rácsra borítjuk, és hagyjuk langyosra kihűlni.
A cukormázhoz a citrom levét kifacsarjuk, a porcukorral alaposan kikeverjük, és a sütemény tetejére csorgatjuk. Hagyjuk megszikkadni, majd szeletelve tálaljuk.
Díszítésként megszórjuk reszelt citromhéjjal és mákkal.