Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Citromos kölespuding: egy igazán különleges édesség

Mivel kölesből viszonylag ritkán készítünk süteményt, ezért is lehet egy igazi különlegesség a citromos kölespuding. A neve ellenére, ezt az édességet nem tálkákba adagolva tálaljuk, hanem miután kisült és a citrommáz is megdermedt a tetején, szépen fel kell szeletelni.

Amennyiben kölespudingot szeretnél készíteni, akkor fontos tudni, hogy a kölest viszonylag hosszú ideig (legalább 25 percig) kell főzni, akkor jó, ha már krémes az állaga. Miután pedig kisült a Vidék íze magazin remek süteménye, akkor vár rád még egy fontos feladat: a citrommáz elkészítése. Ettől lesz üde és friss a sütemény íze.

Íme a Vidék íze magazin kiváló citromos kölespuding receptje

Hozzávalók: 

  • 25 dkg köles 
  • kb. 1 liter tej 
  • 10 dkg cukor 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 1 csipet só 
  • 3 nagy kezeletlen citrom 
  • 4 tojás 
  • A tetejére: 
  • 1-2 citrom leve 
  •  porcukor 
  • 1 csokor menta 
  • kevés citromhéj a díszítéshez 

Elkészítés: 

  1. Többször, váltott vízben alaposan megmossuk az átválogatott kölest. Megfőzzük a csipet sóval ízesített tejben. Ha felszívná, adunk még hozzá vizet. Viszonylag sokáig kell főzni, hogy jól szétfőjön, krémes legyen a köles.
  2. Ha kész, langyosra hűtjük (akár előző nap is elkészíthetjük).
  3. A három nagy, kezeletlen citromot megmossuk. A héjukat lereszeljük. A levüket kifacsarjuk, majd mindezt hozzákeverjük a köleshez.
  4. Beledolgozzuk a tojások sárgáját, édesítjük a cukorral és a vaníliás cukorral, végül hozzáforgatjuk a fehérjékből vert habot.
  5. Kizsírozunk, kivajazunk egy közepes tepsit, belesimítjuk a masszát úgy, hogy körülbelül 2-3 cm magas legyen, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. Végül elkészítjük a citrommázat a tetejére: kinyomjuk egy nagy vagy két kisebb citrom levét, összekeverjük annyi porcukorral, hogy sűrűn folyós legyen, és rákenjük a sütemény tetejére.
  7. Ha megdermedt, kockára vágjuk. Díszíthetjük mentalevéllel, vékonyra vágott citromhéjjal. 

Borítókép: Vidék íze magazin

Ezek is érdekelhetnek

Friss