A fügét megmossuk, feldaraboljuk, majd fazékba tesszük. Hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és reszelt héját, a gyömbért és az őrölt fahéjat.
Alaposan összekeverjük, és legalább 1 órát állni hagyjuk. Közben többször átkeverjük, hogy a cukor mindenhol átjárja.
Feltesszük főni, majd kisebb lángon, állandó kevergetés mellett kb. 1 óra alatt sűrű lekvárt főzünk belőle (közben ízlés szerint botmixerrel pürésíthetjük).
Amikor elkészült a fügelekvár, belemerjük az előzőleg kimosott, és sterilizált üvegekbe. Az üvegek tetejét lezárhatjuk csavaros tetővel, vagy celofán papírral. Ezután száraz dunsztba tesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A felbontást követően tároljuk hűtőszekrényben, és néhány nap alatt fogyasszuk el.