Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Citromos cupcake (muffin) könnyű körtehabbal

MME MME
45 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákhoz hozzáöntjük a tejet, az olajat, a cukrot, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és kicsavart levét, majd a sütőporral elkevert liszttel összekeverjük, és a kemény habbá vert tojásfehérjékkel lazítjuk.

A muffinformát kibéleljük papírkapszlikkal, 3/4-ig belekanalazzuk a könnyű tésztát. 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha elkészültek, kiszedjük a fémformából, rácsra tesszük, kihűtjük.

Közben a körtehabhoz a hűtőből kivett hideg tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, majd belekeverjük a porcukrot. A megmosott körtét éles késsel vékonyan meghámozzuk, a reszelő finom részén belereszeljük a habba, majd hozzáadjuk a vanília-esszenciát, végül lazán összekeverjük a körtés habot, és 30 percre hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Tálaláskor a hideg körtehabot csillagcsővel ellátott habzsákba szedjük, megdíszítjük vele a cupcake-k tetejét, ízlés szerint színes cukorkákkal megszórjuk, díszítjük, a tészta felületére készen kapható színes cukormázzal írhatunk is, és egy pohár kávé vagy tea mellé kínáljuk.

Megjegyzés

A körtéhez nagyon illik az étcsokoládé, a fenti tésztamennyiséghez, mielőtt a tojáshabbal lazítjuk, ízlés szerint keverhetünk bele 10 deka, vízgőz fölött felolvasztott étcsokoládét. A körténél arra vigyázzunk, hogy érett legyen, de ne legyen nagyon puha, legyen tartása, mert csak akkor tudjuk lereszelni, amúgy szétmálik, szétfolyik az egész.

Liptai Zoltán receptje, fotó: Balogh Tamás - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss