Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Citromlikőr

MME MME
2 3.7/5
egyszerű
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: Először is le kell hámozni a citromról a héját. De óvatosan, úgy, hogy csak a sárga részét vegyük le, a fehér, keserű részt nem szabad. Ezt beletesszuk az alkoholba, lezárjuk az üveget, és így hagyjuk 3 napig. Ez idő elteltével 1 l vizet és 1 kg cukrot felteszünk a tűzre, és forrástól számítva takarék lángon kb. 10 percig főzzük, kevergetés mellett. Rátesszük a fedőt, és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, rászűrjük a citromos alkoholt, a citromhéjakat meg félre tesszük. Üvegbe töltjük a likőrt.

Ez az alaprecept. A mennyiségen úgy lehet változtatni, hogy növeljuk a víz mennyiségét, és ennek arányában csökkentjük a cukorét, de úgy, hogy az összeg 2 legyen. Tehát 1 l víz + 1 kg cukor = 2 , vagy 1,2 l víz + 0,8 kg cukor = 2. Így kevésbé lesz erős a likőr, és nem is lesz annyira édes. A likőrt hűtőben (sőt mélyhűtőben még jobb is) kell tartani, hidegen az igazi.

A megmaradt citromhéjat le lehet darálni, és üvegbe téve a hűtőben tárolható, és sütemények ízesítéséhez felhasználható.

A citromokból pedig citromlekvárt lehet készíteni.

Ezek is érdekelhetnek

Friss