Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Citromkúra

default user icon
SB
Léböjtök gyakran kezdődnek az „éhgyomorra igyuk meg egy citrom levét egy deci meleg vízzel!” – felszólítással. A citromkúra teljes időtartama alatt több mint 150 citromot ír elő, ez bizony megterhelheti a gyengébb gyomrokat. Aki gyomorfájást tapasztal, ne menjen el a napi kilenc citromig, felezze az adagokat.
Ferencsik-kúra

Sokan csak Ferencsik Pista bácsi citromkúrája néven ismerik ezt a módszert, mely Ferencsik István természetgyógyász nevéhez fűződik. A kúrát elvileg gyerekek is végezhetik, hároméves kor felett. A citromkúra segítségével lúgosíthatunk, méregteleníthetünk és fogyhatunk is, a várható fogyás 3-10 kg között van a kezdő testsúlytól és a kiegészítő étrendtől függően.

A citromkúra lényege

1. nap: 1 citrom levét vízzel elkeverve apró kortyokban, nyállal alaposan elkeverve meginni
2. nap: 1-1 citrom reggel és ebéd előtt a fent leírt módon
3. nap: 1-1-1 citrom leve reggeli, ebéd és vacsora előtt
4-6. nap: A citromok számát fokozatosan növeljük, míg elérjük a napi 3x3 citrom mennyiséget
7- 13 vagy 7-17. nap: tartsuk a napi kilenc citrom mennyiséget
A kúra végéig: kezdjük fokozatosan csökkenteni az adagot, először a vacsora, majd az ebéd előtti citromot lehet elhagyni.

Fontos

Ha a citromot felvágás előtt egy percre meleg vízbe áztatjuk vagy tenyerünkben melengetjük, több levet tudunk kinyerni belőle.

A citrom héját a nagyfokú vegyszeres kezelés miatt semmiképp sem tanácsos elfogyasztani, természetesen ez csak akkor érvényes, ha nem biocitromot vásárolunk - vagy termesztjük magunk.

A kúra folyamán nem ajánlott hús fogyasztása, növényi táplálékot vegyünk csak magunkhoz, ezzel is segítjük a szervezet méregtelenítését.

A kúrát maximum évente kétszer javasolt elvégezni. A méreganyagok tisztulása miatt az alábbiak előfordulhatnak: fejfájás, hányinger, kiütések, pattanások.

Néhány citrommal kapcsolatos tévhit cáfolata

A citrom elvonja a szervezetből a kalciumot? Nem! Viszonylag nagy mennyiséget tartalmaz ebből a hasznos ásványi anyagból, 100 gramm citromra vetítve 25 mg-ot, szemben az átlagos 5-15 mg mennyiséggel, ami a legtöbb gyümölcsben található.

A citromban található 1,4 kalcium/foszfor arány optimális érték, így a kalciumot a szervezet a lehető legjobban tudja hasznosítani. Ezen túlmenően a magas C-vitamin és szerves sav mennyiség megkönnyíti mind a citromban, mind pedig az egyéb táplálékkal bevitt kalcium beépülését.

Savasít? Egyáltalán nem! Igen, az íze savanyú ugyan, hiszen sok benne a citromsav, ám ennek ellenére lúgos, nem pedig savas jellegű! A szervezetben a citromban található szerves savak ásványi anyagokkal, elsősorban nátriummal alkotnak vegyületet, ezáltal lúgos közeget teremtenek, azaz a savasodás ellenében hatnak.

Mit tud még a citrom?

A citrom nagyon jól használható vérszegénység, izületi gyulladások, epe, vesehomok vagy -kő esetén, láz, herpesz, ödémák, magas vérnyomás és más betegségek kiegészítő gyógymódjaként.

Vannak, akik nem bírják a citrom levét meginni.

Ezek is érdekelhetnek