1/2 dl olaj (nem vaj, mert a hideg vaj azonnal besűrűsít)
Elkészítés
Elkészítjük a piskótát: a tojások sárgáját habbá verjük a cukorral, majd felverjük a tojásfehérjéket is, majd óvatosan hozzákeverjék a felvert sárgájához a felvert fehérjét. Majd óvatosan belekeverjük a lisztet.
A kész piskótamasszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. 12 perc alatt 170-180 fokos előmelegített sütőben világosbarnára sütjük.
Ha kihűlt, 3 egyenlő részre vágjuk, óvatosan egymásra helyezzük, és leszélezzük.
Ha fondánnal készítjük, akkor fontos hogy a tetejét is kenjük le barackízzel, ha csokoládéba mártjuk, akkor nem kell a tetejét barackízzel kenni, az összes barackízt a krémek alá kenhetjük, ami nem szokványos, de finomabb lesz a sütink.
Elkészítjük a fondánt: egy lábosba mérjük a hozzávalókat (cukor, víz , ecet) és kis lángon sűrűre főzzük, gyöngyözésig. Kifehéredésig langyosra hűtjük állandó keverés mellett, és hozzáadjuk a tojásfehérjét, pár csepp ételfestéket - ha színezni is szeretnénk. Nagyon gyorsan megszilárdul, ezért gyorsan kell vele dolgozni. Belemártjuk a barackízzel megkent piskota kockákat.
Kenjük meg krémmel a lapokat, és hűtsük ki a mártás előtt. A legjobb ha egy napot állni hagyjuk, hogy szépen megdermedjen. Másnap egyenlő kis kockákra vágjuk, és mártjuk, díszítjük.
Macerás, de annyira finom. Ha citromos krémet akarunk, akkor
citrom aromával ízesítsük( 1 gyűszűnyi citromlében kikevert mokkáskanálnyi citromsav és porcukor simára kevert elegye) hozzáadásával is készíthető házilag - ambroziandi
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!