Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Citromkrémes és vaníliás mignonok

120 perc
bonyolult
költséges
10 adag
Hozzávalók
  • Piskóta felverthez:
  • 6 darab tojás (különválasztva)
  • 12 dkg porcukor
  • 16 dkg liszt
  • 1 mokkás kanál sütőpor
  • A krémhez:
  • 15 dkg puha margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 2 dl tej
  • 2 csepp ételfesték (sárga, természetes)
  • Folyékony fondánhoz:
  • 25 dkg kristálycukor (de jobb a kockacukor)
  • 1,2 dl víz
  • 1 teáskanál ecet (20%-os)
  • 1 darab tojásfehérje
  • Csokimázhoz:
  • 10 dkg csokoládé (bevonócsokoládé)
  • 1 kanál víz
  • 1/2 dl olaj (nem vaj, mert a hideg vaj azonnal besűrűsít)

Elkészítés

  1. Elkészítjük a piskótát: a tojások sárgáját habbá verjük a cukorral, majd felverjük a tojásfehérjéket is, majd óvatosan hozzákeverjék a felvert sárgájához a felvert fehérjét.  Majd óvatosan belekeverjük a lisztet.
  2. A kész piskótamasszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. 12 perc alatt 170-180 fokos előmelegített sütőben világosbarnára sütjük.
  3. Ha kihűlt, 3 egyenlő részre vágjuk, óvatosan egymásra helyezzük, és leszélezzük.
  4. Ha fondánnal készítjük, akkor fontos hogy a tetejét is kenjük le barackízzel, ha csokoládéba mártjuk, akkor nem kell a tetejét barackízzel kenni, az összes barackízt a krémek alá kenhetjük, ami nem szokványos, de finomabb lesz a sütink.
  5. Elkészítjük a fondánt: egy lábosba mérjük a hozzávalókat (cukor, víz , ecet) és kis lángon sűrűre főzzük, gyöngyözésig. Kifehéredésig langyosra hűtjük állandó keverés mellett, és hozzáadjuk a tojásfehérjét, pár csepp ételfestéket - ha színezni is szeretnénk. Nagyon gyorsan megszilárdul, ezért gyorsan kell vele dolgozni. Belemártjuk a barackízzel megkent piskota kockákat. 
  6. Kenjük meg krémmel a lapokat, és hűtsük ki a mártás előtt. A legjobb ha egy napot állni hagyjuk, hogy szépen megdermedjen. Másnap egyenlő kis kockákra vágjuk, és mártjuk, díszítjük.

Megjegyzés

Macerás, de annyira finom. Ha citromos krémet akarunk, akkor
citrom aromával ízesítsük( 1 gyűszűnyi citromlében kikevert mokkáskanálnyi citromsav és porcukor simára kevert elegye) hozzáadásával is készíthető házilag - ambroziandi

Ezek is érdekelhetnek

Friss