Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Citromfüves vaníliatorta

MME MME
60 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • A krémhez:
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg keményítő
  • 4 dkg porcukor
  • 1 rúd vanília
  • 3 tojássárgája
  • 2,5 dkg vaj
  • 15 + 5 levélke friss citromfű
  • A díszítéshez:
  • 15 dkg friss eper

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd összekeverjük a porcukorral, végül hozzáadjuk a tojássárgát. Határozott mozdulatokkal összegyúrjuk, és legalább fél órát a hűtőben pihentetjük.

180 fokra előmelegítjük a sütőt, egy piteformát kibélelünk a tésztával, és kb. 30 perc alatt készre sütjük.

A krémhez a citromfüvet megmossuk, késsel felaprítjuk. Egy lábosban lassan felmelegítjük a tejet, melybe beleszórjuk a citromfüvet. Majd lassan belekavarjuk az összekevert keményítőt, cukrot és a vanília kikapart magjait, habverővel kevergetve folyamatosan, közepes lángon felforraljuk. Egy másik tálban összekeverjük a tojások sárgáját, és ehhez öntjük vékony sugárban a tejet egy szűrőn át, hogy felfogjuk a citromfüvet. Folyamatosan kevergetjük az öntés közben is, majd egy lábosban visszatesszük a tűzre, és állandó kevergetés mellett felforraljuk, ha már forr, azonnal levesszük a tűzről – hagyjuk kihűlni.

Ha már kihűlt krémünk – legalább 60 foka -,aekkor dolgozzuk hozzá az apró darabokra vágott vajat, egy habverővel teljesen simára keverjük.

Az elkészült krémet a megsült tésztára kanalazzuk, elsimítjuk, friss eperszemekkel és egész citromfűlevelekkel díszítjük.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss