Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Citromfű, az illatos stresszoldó

default user icon
SB
Néhány szem citromból, citromfűből és cukorból finom szörpöt készíthetünk, a recept cikkünk végén található. Sok a szúnyog? Tegyünk citromolajat egy cserépbe, távol tartja őket.
Származása

A Közel-Keletről származó citromillatú, fehér virágú növény. Levelei csipkézettek, ovális alakúak. Orvosi citromfű, melissza, méhfű, mézfű néven is ismerik, de macskaméz és mézelke néven is előfordul. A melissa a görög mézelő méh kifejezésre utal, mivel a virágai a méhek kedvelt nektárlelő helye.

Európában a görögöknek köszönhető elterjedése, majd a Benedek rendi szerzetesek honosították meg a kolostorkertekben és használták heves szívdobogásra, szívpanaszokra.

Balkonra, ablakpárkányra

A citromfűmagokat áprilisban vessük el, a palántákat májustól vásárolhatjuk. Ültessük napos helyre. Cserépben, balkonládában, konyhaablakban is nevelhetjük.

Elsősorban levelét használjuk ízesítésre, díszítésre, ezt júliusban és augusztusban érdemes szedni, a virágzás idején, ha szörpöt készítenénk belőle, de salátába, limonádéba és más fogásokba folyamatosan használhatjuk a zsenge leveleket.

Nyugtató, vírusölő

Levelében illóolajok, csersavak, kávésav is található.
Görcsoldó és nyugtató hatású a leveléből készült tea és illóolaj is. Ezek fejfájás, álmatlanság, alvászavarok, magas vérnyomás, depresszió esetén is kiválóan alkalmazhatók. Gyomorproblémák, puffadás, hányinger esetén is kipróbálhatjuk.

Ha egy stresszes nap után 2 kanál citromfüvet 2 dl vízzel leforrázunk és 5 percig állni hagyjuk, majd megisszuk, biztos, hogy megnyugszunk.

A citromfű kiváló vírusölő, a belőle készült krémet ajakherpesz kezelésére is használják. Gyógyszertárban kapható a citromfűből készült karmelitavíz, melyet kockacukorra csepegtetve megszüntethető az émelygés.

Virágából citromfűolajat desztillálnak, melyet a parfümipar használ, de vízzel hígítva kiválóan alkalmas ruhák öblítésére is.

Mit készítsünk belőle?

Ízesíthetünk vele finom gyümölcsleveseket, gyümölcssalátákat. A főételek közül leginkább a csirke- és halételeknek áll jól a citromfű aromája, frissé, üdévé, nyáriassá varázsolja (mint ebben a tejfölös-citromfüves csirecomb-receptben). Az ázsiai konyhában is használnak citromfüvet, de ez egy másik növény, megkülönböztetésként indiai citromfűnek nevezzük (Cymbopogon citratus). Gyömbérrel, zöld korianderrel kombinálva népszerű a thai ételekben.

Ha különlegességre vágyunk, a megmosott, apróra vágott citromfüvet keverjük a még meleg vaníliapudingba. Ha mentával keverjük, szuperfinom gyümölcssalátát készíthetünk.

Citromfűszörp

Hozzávalók:
1 kg cukor
1 liter víz
2 citrom
3 maroknyi citromfű

Elkészítés: A cukorból és vízből szirupot készítünk. Kihűtjük, majd belereszelünk 2 citrom héját és hozzáadjuk a citromfüvet. 1 éjszakát állni hagyjuk, majd másnap hozzáadjuk a citromok levét, és a szörpöt átszűrjük. Vízzel hígítva, citromkarikákkal, jégkockával kiváló hűsítő.

Citromfüves halsaslik

Hozzávalók:
8 vékony szelet füstölt sonka
50 dkg tengeri hal (naphal, tőkehal vagy lazac) 5 centis darabokra kockázva
citromfű
1-1 húsos parika (piros és zöld) 4 centis darabokra kockázva
12 fej gomba vastagon felszeletelve

olívaolaj

Elkészítés: A citromfüvet vágjuk apróra, majd hempergessük bele a kockákra vágott halat. A füstölt sonkát vágjuk csíkokra, minden csíkra tegyünk egy darabka halat. A gombaszeleteket, a paprikakockákat és a halakat fűzzük fel nyársakra, majd olívaolajjal kenegessük meg őket. Faszénen, grillsütőn süssük meg.

Citromos-tejszínes túrótorta

Hozzávalók:
8 dkg vaj
12-13 dkg babapiskóta
1 csomag citrom ízű pudingpor
25 dkg tehéntúró
1 lime vagy citrom leve
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
néhány ág citromfű
4 dl tejszín
2 lime
1 citrom
2 teáskanál zselatin

Elkészítés: A vajat megolvasztjuk, rövid ideig hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a finomra összemorzsolt babapiskótát. Sütőpapírral kibélelt 20 cm-es kapcsos tortaformába nyomkodjuk, és kb. 30percre hűtőbe állítjuk. A pudingport 2,5 dl hideg vízben feloldjuk, felforraljuk, és kevergetve kissé kihűtjük. A túrót a citromlével és a kétféle cukorral simára keverjük. Evőkanalanként belevegyítjük a kihűlt pudingot, majd 2 teáskanál zselatint kb. 1 dl forró vízben feloldunk, majd ha már csak langyos, ezt is a krémbe keverjük. A lecsipkedett citromfűleveleket finomra vágjuk, 3 dl tejszínt kemény habbá felverünk, majd a citromfűvel együtt a dermedő krémbe keverjük. A krémet egyenletesen a piskótára simítjuk, majd legalább 2 órára hűtőbe tesszük. A maradék tejszínből vert kemény habot nyomózsákba tesszük, ezzel díszítjük a tortát. A limetteket vékony szeletekre vágjuk, és kirakjuk vele a torta oldalát. Egy-két citromfűággal díszítjük a torta tetejét.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss