Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mondj búcsút a stressznek citromfűvel!

default user icon
MME
A nyugalom aromája - így hívják a citromfüvet, ezért érdemes minél több ételbe becsempészni az év végi sok-sok teendő mellett. Leveshez, salátához, desszertekhez is érdemes használnod - megmutatjuk, hogy miért!

A citromfű latin neve, Melissa, görög eredetűnői név, azt jelenti: mézelő méh. Míg a szorgalmas kis mézkészítők a citromfű virágát kedvelik, addig mi leginkább a levelét használjuk. A főként a Földközi-tengervidékén honos, citromillatú növény íze friss, enyhén kesernyés. Cserépben és szabadföldben is jól érzi magát, leveleit egész nyáron szedhetjük. 

Így használd a citromfüvet!  

Fűszernövényként a leveleit érdemes frissen használni, és csak a tálalás előtt kell hozzáadni az ételhez. Ideális ízesítője a töltelékeknek, a mártásoknak, a főzelékeknek, a gyümölcsleveseknek és -salátáknak, a gomba-, hal-, szárnyas- és vadételeknek, a salátáknak, a savanyúságoknak, illetve a fűszereceteknek. Kitűnőenhasználható desszertek, fagyik, parfék, gyümölcshabok és gyümölcsitalok ízesítésére, díszítésére is. A belőle készült tea tökéletes frissítő - jó választás kávé helyett!

Gyógyszernek is szuper! 

Gyógynövényként nyugtató, görcsoldó, étvágyjavító és szélhajtó hatása miatta népi gyógyászat a citromfüvet szinte minden betegségre használja. Segít a rossz közérzet, a gyomor- és bélpanaszok, az epe- vagy májbántalmak, a magas vérnyomás, a szívpanaszok leküzdésében, és megfázás esetén is javasolt. A citromfűből főzött tea többek között ideg- és szívnyugtató, a belõle készült krémmel hatékonyan kezelhető a herpesz. A kozmetikaipar is felfedezte, és előszeretettel használja illatkompozíciók előállításához.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss