Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Teszt! Mennyi C-vitamin van a citromlevekben, és melyik a legfinomabb?

default user icon
MME
A téli időszakban még azok is teáznak többnyire, akik egyébként nem kifejezetten rajonganak érte. A Nébih, Szupermenta terméktesztjék ezúttal e forró ital egyik fő ízesítőjét, az előrecsomagolt, 100%-os citromleveket vizsgálta: élelmbisztonsági, C-vitamin tartalom és íz szempontjából. Nézzük, mi lett az eredmény!

Vannak, akik magában kortyolgatják a teát, de sokan szeretik citrommal ízesíteni. Ha épp nincsen kéznél friss citrom, jó, ha van a háznál előrecsomagolt citromlé, citromízesítő. A Szupermenta ezúttal utánajárt, biztonságosak és megfelelő minőségűek-e ezek termékek.

Citromlének csak a100%-os gyümölcstartalommal rendelkező termékeket nevezhetjük, amelyek  két csoportra oszthatók:
- gyümölcslé (ahol a gyümölcs friss leve kerül feldolgozásra),
- koncentrátumból (sűrítményből) előállított gyümölcslé (ahol a besűrített friss gyümölcslé kerül visszahígításra).

A Nébih szakemberei a teszt során vizsgálták a:

- citromsavtartalmat és pH-értéket,
- kén-dioxid adalékanyag tartalmat,
- tartósítószerek jelenlétét (benzoesav és szorbinsav tartalom),
- növényvédőszer-maradványokat (felületkezelésre szolgáló anyagok is),
- és a C-vitamin (aszkorbinsav) tartalmat.

Jó hír, hogy a laboratóriumi eredmények alapján biztonsági szempontból minden termék megfelelt.

hova tűnik a  c-vitamin a  citromlÉből?

Kíváncsiságból megvizsgáltuk az összes termék C-vitamin tartalmát is, annak ellenére, hogy nincs jogszabályban előírva minimális mennyiség.

A feldolgozás során alkalmazott – nagyon rövid ideig tartó – pasztőrözési folyamat kis mértékben ugyan, de már csökkenti a C-vitamin tartalmat. Érdekességképp vizsgáltuk egy frissen facsart citrom levét is, amely a legmagasabb C-vitamin tartalommal rendelkezett (45 mg/100 ml).

 

A C-vitamin a levegő oxigénjének, és egyes enzimek hatására oxidálódik, és az így keletkező, oxidált forma már nem rendelkezik vitamintartalommal. Az oxidációs folyamat, egyébként a tárolás során is végbemegy: ennek mértéke függ attól is, hogy műanyag palackban vagy üvegben tárolják, ugyanis az üvegben játszódik le legkevésbé az oxidációs folyamat.

A C-vitamin tartalom jelentős csökkenését okozhatja a fényhatás, ahogyan a gyártástól számított időtartam eltelte is befolyásolja. Nem utolsó sorban függ a felhasznált alapanyag fajtájától és annak érettségi fokától is.

A laboratóriumi vizsgálatok alapján az érintett termékeken megfelelő volt a feltüntetett érték, ahogyan a C-vitamin tartalom jelölése is megfelelt az előírásoknak.

A hatósági vizsgálatok összefoglalásaként elmondható, hogy 13 termékből 8 esetében jelölési hibák miatt hatósági eljárás indult. A Nébih az élelmiszer-vállalkozókat figyelmeztetésben részesíti, és intézkedési terv benyújtása mellett kötelezi a hibák javítására.

mELYIK A LEGFINOMABB?

A Szupermenta kedveltségi teszt célja, hogy a termékeket vizsgálva, ízlelve vásárlói szempontokkal is kiegészítse a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.

Értékelőink különböző vásárlói szempontok mentén ezúttal 13 különböző, 100%-os gyümölcstartalmú citromlevet értékelhettek külső megjelenés, állomány, szín, illat és íz alapján.

A kedveltségi pontszámokat összesítve mind a külső megjelenés, az állomány, a szín, az illat és az íz jellemzőknél a legmagasabb pontot a Limmi citromlé érte el, második helyen végzett, a 44,1 pontot elérő Sweet Valley Citromlé, míg harmadikként a CBA „Citromízesítő”-nek nevezett 100%-os citromlé, 41,8 kedveltségi ponttal zárta a dobogót.

A részletes teszteredményeket MEGTALÁLOD A NÉBIH OLDALÁN >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss