hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Cipóban sült sonka

120 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk.
1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, a liszt közepébe öntjük, majd a szélekről hozzákeverünk egy kis lisztet. Letakarva kb. 15 percig kelni hagyjuk.

Elkeverjük a sót 1 dl langyos vízben, majd 2 evőkanál olajjal és a köménymaggal együtt a liszthez adjuk. Ha szükséges, még egy kevés langyos vizet adagoljunk hozzá, ez függ a liszt minőségétől. Hólyagosra dagasztjuk, majd langyos helyen a kétszeresére kelesztjük.

A tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, és négyzet alakúra nyújtjuk.
A széleket megkenjük vízzel, a tészta közepére helyezzük a sonkát, a széleket felhajtjuk rá, cipó formára igazítjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe (én kacsasütőbe) emeljük, és letakarva 1 órát kelesztjük.

A tojássárgáját elkeverjük 1 kávéskanál olajjal, megkenjük a cipó tetejét, és 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (kb. 35-40 perc) úgy, hogy a sütő aljában egy lábasba vizet teszünk.

Hagyjuk kihűlni, majd nem túl vékony szeletekre vágjuk.

Megjegyzés

Ízlés szerint (szív alakú) főtt tojással, tormával, mustárral stb. kínáljuk.
- Suncika

Ezek is érdekelhetnek