Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
Tudtad, hogy ha gyakran használsz friss és egészséges zöldfűszereket az ételeid elkészítéséhez, a pluszkilókkal is sikeresebben veheted fel a harcot?
Nyakunkon a tavasz, és vele együtt a kertészkedés hosszú és boldog hónapjai. A melegedő napokkal elérkezett az, amire egész télen vártak a főzni szeretők, azaz végre ki lehet ültetni az illatos fűszernövényeket a szabadba, és élvezni, ahogy gyarapodnak és bokrosodnak, ahelyett, hogy végignéznénk a boltban vásárolt, téli lakásban tárolt, cserepes fűszernövényeink lassú agóniáját. A fűszernövények fantasztikusan festenek, bárhol is tartjuk őket, nem beszélve arról, milyen csodás érzés, amikor a frissen készült ételre rádobunk egy marékkal a „saját termésből”!
Török Zsuzsa
Tágabb értelemben fűszernek nevezünk minden olyan ásványokból, állatokból, gombákból és növényekből nyert anyagot, amelyet illata, íze, zamata, színe vagy tartósító tulajdonsága miatt ételeink elkészítéséhez felhasználunk. Ilyen például a konyhasó, a tintahaltinta és a szarvasgomba, de az ecet és a mustár is.
A száraz pácolás során a húsokat nem valamilyen páclébe áztatjuk, hanem csak különböző fűszerekkel bedörzsölve ízesítjük. Ettől a grillezéskor sokkal különlegesebb és füstösebb íze lesz. Mutatjuk, hogyan csináld!
A fűszer- és gyógynövények minden ételt finomabbá varázsolnak - az alábbi 14 ráadásul még az anyagcserét is aktivizálja!
Új sorozatunkban olyan konyhai praktikákból szemezgetünk, amelyeket ti, kedves olvasók küldtetek be, gondolván, hogy esetleg mások is jó hasznát veszik majd egy-egy általatok kipróbált, jól bevált trükknek.
A fűszervaj csodás találmány: sok mindenhez passzol, ízesítésének csak a fantáziánk és szeretteink ízlése szabhat határt, a hűtőben vagy a fagyasztóban hosszú ideig eláll, így bármikor elővehetjük, ha éppen szükségünk van rá. Ráadásul, az elkészítését akkorra időzíthetjük, amikor van kedvünk és fűszerünk hozzá, és 5 szabad percünk.