Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
Pataki Nóra
Cikk
MME
Ugyan a borsószezonnak már vége, de borsóleves nélkül elképzelhetetlen a nyár. Így fordulhat elő, hogy akár már augusztus végére elfogy a fagyasztóból a télre elraktározott tavaszi, zsenge borsó... Íme hét isteni finom leves receptje, amit mindenképpen készíts el még most!
Ludrik Evelin
A zöldborsó az egyik legkedveltebb zöldségünk – nem véletlenül. Bár fagyasztva vagy konzervként egész évben rendelkezésünkre áll, azért mégis frissen az igazi. Összegyűjtöttünk öt olyan receptet, ami zsenge, idei borsóból a legízletesebb.
A zöldborsó olyan, mint a hasábburgonya vagy a csirkemell, vagy, akár a jégkockatartó: mindig van a mélyhűtőben. Ha gyors vacsorát vagy ebédet rittyentenél, esetleg felturbóznád valamivel a reggeli omlettedet, kapd elő a borsót a fagyasztóból, és máris mutatjuk, mi mindennek állhatsz neki!
Medovarszki Tamásné
Annak ellenére, hogy hazánk egy igazi borsótermesztő nagyhatalom, a megtermelt zöldség csupán néhány százalékát fogyasztjuk frissen, a többi néhány órán belül fagyasztásra kerül. A borsó azon kevés zöldségfélék egyike, amit a gyerekek többsége is megeszik, na és persze az egészségre gyakorolt hatásai is kiemelkedőek. Nézzük, miért érdemes rendszeresen zöldborsót enni azon túl, hogy kiváló kiegészítője a salátáknak, a leveseknek és egyéb raguknak is.
CSEH JÁNOS
Fanny Konyha
Fotó/Videó: Nagy Anita
A csirkemáj egy pofonegyszerű finomság, aminek az elkészítésénél nem árt néha egy picit elrugaszkodni a klasszikus recepttől. Ilyen például ez a zöldborsós változata is, ami főtt burgonyával tálalva simán felér egy laza ebéddel is.
A zöldborsó kicsi, zsenge és finom. Mindemellett még rengeteg jótulajdonsága van, amiért érdemes sokat fogyasztani belőle a szezonban, mutatjuk, mennyi mindenben segít.
SÁNDOR ADRIENN
Ha van fagyasztószekrényed, akkor érdemes olykor tartalékolni mirelit alapanyagokból. Egy zacskó zöldségkeverék, spenót, vagy egy doboz halfilé sokszor jól jöhet, ha éppen nincs időd boltba menni, vagy ha kifogytál az ötletből, hogy mit főzz. Összeállításunkban adunk néhány tippet, hogy mi mindenre tudod használni a mirelit cuccokat.
Ha valami laktató, kiadós ételre vágyunk, akkor sokszor készítünk olyan ételt, ami húst tartalmaz. Pedig a hús nélküli fogásokkal is jól lehet lakni. Egy zöldséges tészta, zöldséges fasírt, rizottó, vagy főzelék is van olyan laktató, hogy nem maradsz utána éhes.
Nemes-Pádár Csilla
Videó
Ha még mindig úgy gondolod, hogy a sárgaborsó-főzelék ízetlen a menzás emlékeknek köszönhetően, akkor ezt a negatív berögződést most biztosan elűzzük belőled. Sorozatunkban szándékosan vettük elő ezt a klasszikust, hiszen higgyétek el, ez egy isteni étel, ha jól van elkészítve. Kolléganőnk, Somogyi Bea most be is avat titeket az elkészítésének minden fortélyába.
Orbán - Marosi
Pisum sativum, alias borsó. Itthon is termesztik előszeretettel, mert például jól bírja a hideget. B és C-vitamin található benne, de mi továbbra sem csaptunk fel Bálint gazda klónnak így maradt a bolti verziók tesztelése. Csakis üveges kivitelben voltunk a héten hajlandóak zöldborsót venni, a konzerv nem játszott.
Vass Lászlóné
Ha gyorsan szeretnél valami finomat készíteni, akkor a főzelék remek választás. Igazán laktató fogásokat készíthetsz spenótból, zöldborsósból, vagy burgonyából. Az alábbi receptekhez videós segítséget is adunk.
Stern Ágnes
Hogy miért együnk zöld ételeket? Mert egészségesek és finomak. Vizsgáljunk meg közülük ötöt egy kicsit közelebbről!
A különféle zöldségekből és hüvelyesekből készült főzelékek nemcsak remek vitaminpótlók, hanem igazán pénztárcabarát menük része is lehet a szűkösebb napokon. Íme 16 recept, amit az egész család imádni fog!
DÖMÖTÖR VIOLA
Te el tudnád képzelni, hogy a gyümölcssalátába ezentúl paradicsomot is tegyél? Bizony, a paradicsom ugyanis valójában gyümölcs! És ennél még sokkal megdöbbentőbb "zöldségek" is felkerültek a listára!
Hazánk borsótermesztő nagyhatalom, a megtermelt borsó csupán néhány százalékát fogyasztjuk frissen, a többi pár órán belül lefagyasztásra kerül. Azon kevés zöldségfélék egyike, amit a gyerekek többsége is megeszik!