Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
PATAKY KRISZTINA
Cikk
MME
Imádjuk a ropogós zellert: finom mártogatósokhoz, saláták összetevőjeként, no és persze turmixokban is isteni. De előfordul, hogy csak egy-két szálra van szükségünk. Mit tegyünk, hogy a maradék minél tovább friss maradjon? Eláruljuk!
A téli időszak fontos vitaminforrásai a gyökérzöldségek, mégsem értékeljük kellőképpen ezeket a finomságokat. Itt az idő, hogy átgondold a hozzájuk fűződő viszonyodat: mutatjuk, milyen változatosan elkészíthetők. A végeredményt minden esetben imádni fogod!
CSEH JÁNOS
A sajt egy olyan alapanyag, ami a legtöbb étellel kiválóan működik. Nagyszerű példa erre a sajtleves is, amihez remekül illik egy lágyabb világos sör. Nos, ennek a két hozzávalónak a találkozásából született a sörös sajtleves, amit vétek lenne kihagyni. Pirított szalonnával az igazi!
Diéta, sport - ennyi kell a fogyáshoz - gondolják sokan. Bizonyos ételek azonban sokkal jobban felpörgetik az anyagcserét és égetik a kalóriát, így aki elszántan fogyni szeretne, mindenképpen illessze be őket az étrendjébe. Rendszeres fogyasztásuk csak úgy olvasztja a kilókat.
A zeller kedvelt zöldségünk, amely tele van fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ráadásul igen sokoldalú, az étrendünkbe könnyen beépíthető. Összegyűjtöttünk néhány zelleres receptet, amelyek valóban finomak és egészségesek.
Sinka Endre
Sokan ismerik a gyógyító ételek fogalmát és követik az "edd magad egészségesre" elvet, és valóban igaz, hogy a megfelelő táplálkozással nagyon sokat tehetünk azért, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.
A régmúlt idők nagy kedvence, a zeller ízfokozókkal dúsított világunk egyik leginkább elfeledett zöldsége lett. Ha eddig te sem használtad ki a jól variálható, különleges ízét, itt az idő, hogy beleszeress a kis gumóba! Viszonzásul jótékony hatást gyakorol majd a szervezetedre is.
Zellerlét inni manapság nagyon divatos az egészségtudatosan élők között. Állítólag számos jótékony hatása van, amit azonban a tudomány nem minden esetben támaszt alá. Viszont ha egészben fogyasztod a zellert, máris sokat tettél az egészséged megóvása érdekében.
A téli hónapoknak végre búcsút intve, a tavasz kapujában egyre erősebben vágyunk az üde, ropogós salátákra, változatos ízekre. Persze ilyenkor még nem vagyunk eleresztve helyben termesztett friss zöldségekkel és gyümölcsökkel, ezért abból kell főznünk, amink van.
WM
A téli időszakban előtérbe kerülnek a különféle gyökérzöldségek. A fehér – és sárgarépa mellett erőre kap a zeller, a cékla és megjelenik a paszternák is, amelyet szerencsére egyre több helyen beszerezhetünk.
Az őszi, téli zöldségkínálat egyik legjobban variálható zöldsége a zeller. A zellert sokáig elég mostohán kezelték a magyar konyhákban, ritkán kerül előtérbe és akkor is csak mellékszerepeket kapott. Pedig a zeller finom, könnyen és gyorsan elkészíthető és nagyon egészséges.
Habliliom
A vitaminínséges, téli időszakban is akad szezonális alapanyag, amiből egészséges, finom fogás készülhet. Ilyenek a gyökérzöldségek, amelyek számos formában kerülhetnek ilyenkor is terítékre. Közülük is kiemelkedik az aromás, sokszor mostohán kezelt zeller, amiből akár komplett, izgalmas menüsor is összeállítható.
A márványsajt, a gorgonzola, a danablu, a bavaria blu, a roquefort és társaik különlegesen aromás sajtok, igazi csemegék a tányéron. Jóllehet megoszlanak a vélemények, van, aki rajongásig szereti, mások tartózkodnak tőlük, vagy csínján bánnak velük, nálam nagy kedvencnek számítanak.
A magyar konyha megkerülhetetlen zöldsége, igaz, jóformán csak a húslevesbe használjuk. Holott a zeller rendkívül egészséges, igen sokféleképp elkészíthető, s a gyökerén kívül, a szárán át a leveléig felhasználható.