Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
Elcsépeltnek hangzik ugyan, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az ősztől tavaszig tartó időszakban csökken a normál táplálkozással bevihető vitamin és nyomelem mennyisége, ezért szükség van a vitaminok és nyomelemek pótlására. Mit tehetünk, hogyan biztosítsuk szervezetünk számára a nélkülözhetetlen anyagokat?
A szuperételnek nevezett élelmiszerek együttesen tartalmazzák a szervezeted kiegyensúlyozott működéséhez szükséges létfontosságú tápanyagokat. Nem csodaszerek, de természetes összetételüknél fogva kedvezően hatnak a közérzetedre és a szellemi frissességedre.
Annak ellenére, hogy hazánk egy igazi borsótermesztő nagyhatalom, a megtermelt zöldség csupán néhány százalékát fogyasztjuk frissen, a többi néhány órán belül fagyasztásra kerül. A borsó azon kevés zöldségfélék egyike, amit a gyerekek többsége is megeszik, na és persze az egészségre gyakorolt hatásai is kiemelkedőek. Nézzük, miért érdemes rendszeresen zöldborsót enni azon túl, hogy kiváló kiegészítője a salátáknak, a leveseknek és egyéb raguknak is.
Az egész élet folyamán szükség van megfelelő mennyiségű D-vitaminra, mert az szinte minden életműködésben szerepet játszik - mondta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke hétfőn az M1 csatornán.
A problémának számos oka lehet, gyanakodhatunk rá nem múló erőtlenség, kimerültség, hajhullás, de akár mellkasi panaszok esetén is.
Nyakunkon az ősz, amikor is nagy hangsúlyt kell fektetni az immunrendszerünk védelmére – pláne 2020-ban. Nem is gondolnátok, mennyi lehetőség van egy palack vitamintalban!
A koronavírus harmadik hullámának beköszöntével még sürgetőbb, hogy szervezetünk védekező rendszerét a fenyegető betegség jó erőben találja. Ennek egyik nagy titka a vitamindús táplálkozás. Összegyűjtöttünk 5+1 immunerősítő tápanyagot, amelyekkel felturbózhatod immunrendszered.
Stern Ágnes
Azt mindannyian tudjuk, hogy a D-vitamin nagyon fontos a szervezetünk számára. Azonban azzal is tisztában vagyunk, hogy miért is ennyire elengedhetetlen szervezetünk zökkenőmentes működéséhez? Ismerjük meg egy kicsit közelebbről!
A sárgarépa az egyik legvitamindúsabb gyökérzöldségünk, ám sokszor csak a húslevesben landol. A béta-karotinban, A-vitaminban gazdag sárgarépának rengeteg jó hatása van az egészségre, érdemes belőle minél többet fogyasztani és nemcsak főzve, hanem nyersen is.
Szponzorált tartalom
Mennyi gyümölcsöt, zöldségeket fogyasszunk naponta? Miért fontos a szervezetnek a rostbevitel, és mennyi gyümölcscukrot ehetünk, ha diétázunk? Légy képben, és étkezz egészségesen!
A tojás ősidők óta az emberiség egyik legalapvetőbb és legértékesebb tápláléka: elsőrendű, teljes értékű fehérje- és tökéletes zsírösszetétele mellett bőséges forrása a vitaminoknak és fontos ásványi anyagoknak.
(x)
Már őseink is ismerték a torma pozitív élettani hatásait, ennek ellenére napjaink magyar háztartásaiban csak húsvétkor használjuk ezt a nagyszerű növényt. Pedig számtalan pozitív tulajdonsággal rendelkezik, amely sokat segíthet szervezetünknek. Azoknak, akik a csípőssége vagy a macerás előkészítése miatt száműzték eddig a tormát, idén a Philadelphia elhozta a megoldást. Új, tormás ízű krémsajtjában a jellegzetes csípős ízt a lágy krémsajt kiválóan ellensúlyozza. A torma pucolásával és reszelésével pedig nem kell bajlódni. Összeállításunkból most megtudhatod, milyen jótékony hatásai vannak ennek a jellegzetes növénynek, ami miatt a téli időszakban, az ünnepek alatt is érdemes tormás ételeket fogyasztanod:
Nem csak édességekkel, süteményekkel tudjuk a téli, ünnepi hangulatot az asztalra varázsolni: a színes késő őszi zöldségekkel és gyümölcsökkel, varázslatos ízharmóniát csempészhetünk egy-egy fogás mellé.
Miért játszanak az étkezési zsírok fontos szerepet táplálkozásunkban? Melyek a zsírban oldódó vitaminok, és mit érdemes tudni ezeken belül a D-vitaminról? Héder Éva dietetikustól most választ kapunk minderre.
A bölcsőde- és óvodakezdés időszaka kifejezetten igénybe veszi a gyerekek immunrendszerét: szeptember első heteiben jellemzően megduplázódik a beteg kisgyermekek száma az orvosi rendelőkben. Pedig megfelelő vitamin- és tápanyagbevitellel sokat tehetünk az ún. közösségi betegségek megelőzéséért, sőt, a kisgyermekkori táplálkozás minősége a felnőttkori egészségre is hatással van. Mégis a magyar szülők többsége egyéves kor felett már kevésbé ügyel a vitaminpótlásra, és tízből hét baba bölcsődés korára túl kevés D-vitamint és vasat kap.