Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
Berencsi Dávid
Cikk
MME
Biztosan hallottad már azt a mondást, hogy mi, magyarok, mindent kirántunk, amit csak lehet – és azt is, amiről nehéz elképzelni, hogy bundázva finom lehet... Miért lenne kivétel a húsvéti menü egy fontos eleme, a tojás? Íme, egy ínycsiklandó bundázott töltött tojás recept, amit mindenki imádni fog!
Videó
Sorozatunkban olyan konyhai praktikákból szemezgetünk, amelyeket ti, kedves olvasók küldtetek be, gondolván, hogy mások is jó hasznát veszik a kipróbált, jól bevált trükknek. Most arra hoztunk néhány tippet, hogyan szedhetjük le a főtt tojás héját minél gyorsabban, egyszerűbben.
A húsvét egyik alapélelmiszere a tojás, ezért nem mindegy, milyen áron juthatunk hozzá. Várhatóan idén 60 forint darabáron szerezhetjük be az ünnep fontos kellékét, ami harmadával kevesebb, mint tavaly tavasszal.
Mindmegette
Az igazán szerencsések a vidéki rokonoktól kapják a tojást vagy a saját tyúkjuk tojja az igazán friss reggelinek valót. Az emberek nagy része viszont a boltban vagy a piacon veszi a tojást. Mire figyeljünk, ha bolti tojást veszünk húsvétra? Tényleg nem számít a méret?
A tojás egy közkedvelt élelmiszer. Készíthetünk belőle rántottát, főtt tojást, tojáskrémet, a stefánia vagdalt elképzelhetetlen nélküle, egyes desszertek pedig egyenesen igénylik a kemény tojáshabot. Származzanak ezek a tojások saját gazdaságból, esetleg a kedvenc élelmiszerboltunkból, bármikor belefuthatunk egy romlott darabba. Azért, hogy elkerüljük a bosszúságot, rosszabbik esetben egy ételmérgezést, a következő praktikát nem árt alkalmazni.
Tojás szinte mindenki otthonában található, ugyanis az egyik legsokoldalúbb alapanyag. Könnyű, változatos reggeli is készülhet belőle, de főételek, sütemények és mártások fontos összetevője is.
Szabadkainé Ágoston Eszter
Promóció
Négy fővárosi SPAR-üzlet 2024. január végétől csak alternatív-, ökológiai-, és szabadtartásból származó tojást kínál. A ketreces tartásból származó termékek nem lesznek elérhetőek. A szupermarketlánc egyébként már eddig is azon dolgozott, hogy fokozatosan kivezesse a piacról, összhangban azokkal az uniós törekvésekkel, amelyek végleg megszüntetnék a ketreces állattartás lehetőségét.
Verten Robert
Bár a tojás hatósági áras, még így is igen sokba kerül, hiszen az energia- és a takarmányárak jelentősen megemelkedtek az elmúlt fél évben. Ha a tojásvásárlás nagyon megnöveli a kiadásaidat, íme néhány praktikus tanács, hogyan tudsz spórolni és a tojást helyettesíteni.
Péter-Héderi Csilla
Ha előfordult már veled, hogy leejtettél egy teli tojásos dobozt, vagy akár csak egy darabot, tudod, hogy nincs annál rémesebb, mint feltakarítani a folyós, csúszós masszát. A tojás állaga ugyanis ellenáll a szokásos takarítási módszereknek: a papírtörlő beleragad, a vizes törlőruha csak még jobban szétmaszatolja… Most viszont eláruljuk a trükköt, amivel garantált a siker!
SÁNDOR ADRIENN
Vidék íze
A krumplileves a magyar konyha egyik leggyakrabban készített étele, nem véletlenül: egyszerű, laktató fogás, amit pillanatok alatt elkészíthetünk. Ha különlegessé szeretnéd tenni, kínáld buggyantott tojással. Mutatjuk a receptet!
A tökéletes tükörtojáshoz mindenkinek megvan a maga praktikája. Van aki megfordítja, hogy mindkét oldala megpiruljon, más viszont inkább lágyan szereti, de úgy, ha csak a sárgája folyik, a fehérjéje pedig már szilárd. Mutatjuk, hogyan készül a legjobb tükörtojás.
A legjobb reggeli még jobb lehet, és a diétába is szuperül illeszkedik, ha mostantól így készíted el.
Sok recepthez a szétválasztott tojásnak csak a sárgájára vagy csak a fehérjére van szükség. De mit tegyünk a megmaradt résszel? Semmiképp se dobjuk ki, inkább használjuk fel citromkrémben, tiramisuban, vagy éppen tojáslikőrben!
Felcsiki Tünde
A rántotta kevés hozzávalóból, egyszerűen elkészíthető: vannak, aki simán, minden extra nélkül szeretik, mások szívesen kísérleteznek és teszik izgalmassá ezt a hétköznapi ételt. Ha te is az utóbbiak közé tartozol, mutatunk néhány olyan alapanyagot, amitől még finomabb, lágyabb lesz a kedvenc reggelid.
Nincs is annál dühítőbb, mint amikor sütés közben rájössz, hogy a tojások már nagyon régen ott lapulnak a hűtőszekrény mélyén és nem biztos, hogy felhasználhatók. Mielőtt kidobnád őket a szemetesbe, állj meg egy pillanatra! Többféle módszer létezik, amivel ellenőrizheted, hogy jók-e!