Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
MME
Cikk
Mindmegette
Az édes és sós remekül illik egymáshoz! Elsőre vad ötletnek tűnhet, hogy egy sütemény tésztájába tepertőkrém kerüljön, de hidd el, pazar lesz a végeredmény. Videón mutatjuk, hogyan készül a szilvalekváros papucs - egy kis csavarral!
Tóbiásné Nyul Anna
Fanny magazin
Több ezer különböző szilvafajta létezik, melyek színben, méretben és beltartalmi értékekben is eltérnek egymástól, egy azonban közös bennük: rendkívül egészségesek és finomak. Nézzük, miért érdemes rendszeresen enni belőle.
Videó
Akár dióval, akár gesztenyével, akár lekvárral van töltve, a hókifli egyértelműen a karácsony egyik sztárja! A Hír TV két műsorvezetője, Budai Ivett és Eper Márton a Mindmegette konyhájában készítette el a szilvalekváros verziót, mutatjuk a tökéletes receptet videón.
A nudli egy tipikusan olyan étel, amit az ember a nagymamájánál eszik leginkább, és a családi recept szájhagyomány útján terjed, öröklődik. Ha valaki nincs ilyen szerencsés helyzetben, azzal most Incze-Dusik Bori megosztja a saját, jól bevált nagyi-receptjét, ami akkor a legfinomabb, ha szívvel-lélekkel - no, meg rengeteg olvasztott vajjal készítjük!
Gátiné Juhász Angéla
Ha eddig azt tartott vissza a szilvalekvár főzéstől, hogy a tűzhely mellett kell állnod órákig és kavargatnod a fazékban rotyogó lekvárt, van egy jó hírünk. Íme a legkényelmesebb lekvárfőzés. A szilvát csak elteríted egy tepsiben, beteszed a sütőbe, a szilva mennyiségétől függően 5-8 órán át sűrű dzsemmé sül.
Szeretjük, aminek szezonja van: vitamindús, így jó a testünknek; nagy valószínűséggel hazai, úgyhogy jó a környezetnek is, és többnyire olcsó, vagyis a pénztárcánknak is jót teszünk azzal, ha lehetőség szerint ilyen alapanyagokból készítjük el a napi betevőt. Új sorozatunkban egyszerű, pénztárcabarát, gyorsan elkészíthető, szezonális recepteket mutatunk nektek - ma egy villámgyorsan elkészíthető szilvalekvár következik, ami húsok mellé, sütiben, és önmagában is isteni finom!
Kovács Ágnes
Wessely Márta
A különféle piros bogyós gyümölcsök és a barackok után a szilva a legnépszerűbb gyümölcsünk. Eltehetjük befőttként vagy savanyítva, de a legnépszerűbb és legendásan finom elkészítési módja mind közül a szilvalekvár. Mi mindent érdemes tudni róla?
Kovács Erzsébet
A nyár nemcsak arról szól, hogy finomabbnál-finomabb idénygyümölcsöket ehetünk, hanem arról is, hogy ezeket a gyümölcsöket befőtt vagy lekvár formájában eltegyük télire. Biztosan mindenkinek van egy emléke a nagyijáról, amint mossa a befőttes üvegeket, miközben a konyhában terjeng a finom sárgabarack, vagy szilva illat. Hogy a nagyi is elismerően csettintsen, lepd meg őt valamelyik finom dzsemmel.
Ha eddig a rengeteg cukor tartott vissza a lekvárevéstől, van egy jó hírünk! Ez a szilvalekvár xilittel és fahéjjal készül, így amellett, hogy isteni finom, még egészséges is. Megéri kipróbálni!
A szilvalekvár évszázadok óta fontos tápláléka a magyar embernek. Az igazi szilvalekvárt cukor nélkül főzték keményre, majdnem feketére a csodás szatmári szilvából.
Kaldeneker György természetesen nem hagyományosan készíti a szilvalekvárt. Most egy karácsonyi verziót főz, mert az nem csak finom, de ajándékként is jól jöhet majd. Akinek ez sem elég, annak további tippeket ad, hogyan és mivel variálhatja a megszokott ízeket!
Tóth Zsófia
A szilvalekvár hagyományosan szabad tűzön, rézüstben, több órás folyamatos kevergetés mellett készül. Persze, ha ezt a metódust inkább meghagyjuk a szatmáriaknak, készülhet tűzhelyen is az isteni, házi szilvalekvár, de ha szeretnénk megspórolni magunknak a folyamatos kevergetést is, és nincs kedvünk a pöfékelő fazék mellett órákat eltölteni, választhatjuk a sütőben készülő szilvalekvár receptjét is. Mutatjuk a lehetséges variációkat!
PATAKY KRISZTINA
Török Zsuzsa
Kihagyhatatlan gasztroprogramok az augusztus 20-i hétvégére: torták, kenyerek, fröccs, gyógynövények és szilvalekvár - garantáltan mindenki megtalálja a kedvére valót. Íme 5 szuper program az ünnepi hétvégére a kulináris élvezetek rajongóinak.
Már megint hull a szilva a fáról! Nem mindegy azonban, hogyan, mikor és milyen fajtát szedsz nyers fogyasztásra vagy lekvárfőzéshez.
SB
A sokféle hazai szilvafajtának köszönhetően júliustól októberig kerülhet az asztalunkra ebből az egészséges gyümölcsből. Egy szilvafáról akár 30 kilónyi gyümölcs szüretelhető, fejenként mintegy 6-7 kilót fogyasztunk belőle évente.