Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
MME
Cikk
Nyíregyházának számos kulináris finomságot köszönhet a világ. Legyen szó a nyírségi gombóclevesről, a szabolcsi töltött káposztáról, vagy egy tányér mákos kukoricáról, elkerülhetetlen, hogy akár csak egy jóllakott sóhajjal is, de megemlékezz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéről az ebéd végén. Ám azzal tisztában vagy, hogy a klasszikus szabolcsi ételek véget nem érő listájáról a kiflis gyros sem hiányozhat? Most utánajártunk, hogy mi a titka a ma már határokon átívelő hírnévvel bíró, a fővárosiak által csak Nyíroszként emlegetett különleges streetfoodnak.
A Trattoria Toscanának 20 éve meghatározó helye van Budapest vendéglátásában, és mint ilyen, akár meg is elégedhetne saját hagyományaival. Az olasz séf és a tulajdonosok mégis egy izgalmas újdonsággal rukkoltak elő a jubileumi év végén.
Török Zsuzsa
A magyarul húzott húsnak nevezett pulled pork az egyik legnépszerűbb és legfinomabb BBQ. A száraz pácban érlelt sertéslapocka vagy -tarja alacsony hőfokon fél nap alatt olyan omlósra puhul, hogy két villával könnyedén szálasra lehet bontani.
Kósa Linda
New York-ban képtelenség éhesnek maradni! A kultúrák keveredésével a város gasztronómiája is egy lekicsinyített világtérkép, ahol szó szerint mindent meg lehet találni. A szimatunkat és kint élő barátaink tanácsait követve belevetettük magunkat a gyorsan járó, gyorsan beszélő és sokszor gyorsan is evő helyiek forgatagába, kipróbáltuk a tipikus fogásokat, és persze felszedtünk jó néhány kilót.
Bár számtalan fogást készíthetünk szabad tűz felett, a street food őrületnek hála a grillszezon egyik meghatározó elemévé vált a hamburger, ami nem is baj, hiszen a jó hamburger valóban a grillezésünk kiemelkedő eleme lehet, csak néhány apróságot kell szem előtt tartani.
Miközben folytatódik a street food diadalmenete, egyre fontosabbá válik a jó minőségű és felelősen előállított alapanyag, legyen szó egy hamburgerről vagy a vasárnapi húslevesről. Emellett egyre több követőre találhat a vega, a vegán és a nyers étrend, és első hallásra bizarr alternatív fehérjeforrások is felbukkannak. Jó hír, hogy az éttermekben a túlkomponált fogások helyett utat tör magának az egyszerűség, a szezonalitás és a lazaság. A héten nyíló Konyhakiállítás felkérésére adnak friss trendelőrejelzést gasztrobloggerek, akik közül többel a helyszínen is találkozhatunk a változatos gasztronómiai programokon.