Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
Ez a hétvége annyiban különbözik a többitől, hogy szombaton Magyarország születésnapját ünnepeljük. Persze azt is jó észben tartani, hogy mindössze 1-2 hét, és a nyárnak is búcsút inthetünk, így ha tehetitek, használjátok ki ti is a számtalan szabadtéri programmal tűzdelt augusztus 20-i hétvégét. Arra viszont figyeljetek, hogy mindezt ne üres gyomorral tegyétek, és dobjatok össze valami frankó ebédet előtte. Hiszen tudjátok; a házi mindig finomabb, na és persze sok esetben olcsóbb, kiadósabb is.
Augusztus első hétvégéjén sem hagyunk benneteket hétvégi receptötletek nélkül. Válogassatok kedvetekre, böngésszetek a jobbnál jobb finomságok között, hogy a ti vasárnapi ebédetek is ütős legyen. Most pedig nézzük; mi legyen az ebéd a hétvégén?
Ez a hónap is villámgyorsan elrepült, vele együtt pedig megint egy újabb hétvégéhez értünk a következő kérdéssel a fejünkben: mégis mi legyen az ebéd? Úgy fest, hogy a brutális forróság egy hidegfrontnak köszönhetően gyengülni látszik, így összeállításunkban most kevesebb lesz a kánikula-kompatibilis fogás. Válogassatok kedvetekre!
Van egy jó és egy rossz hírünk; a jó az, hogy újra egy szuper hétvége kapujába értünk, a rossz, ami igazából nem is annyira rossz, hogy megint ki kell agyalnunk, milyen ebéddel készüljünk a következő két napra. Ez soha nem egyszerű mutatvány még annak ellenére sem, hogy a szezonális hozzávalóknak köszönhetően most picit nagyobb a mozgásterünk. Következő válogatásunk ezért biztosan a segítségetekre lesz, melyből könnyen inspirációt meríthettek, ha a hétvégi menü elkészítésének feladata újra rátok hárult.
Ha nem a vízparton, vagy a strandon igyekszünk túlélni a nyár talán legmelegebb napjait, és nem a hekkes, a burgeres, vagy a lángosos bódé előtt várakozunk az ebédünkre, akkor több mint valószínű, hogy vagy a kajafutárra vártok, vagy pedig most is azon megy az agyalás a besötétített nappalitokban, hogy mégis milyen menüsorral készüljetek a hétvégére.
Amikor országszerte sorban dőlnek a melegrekordok, egyre nehezebben vesszük rá magunkat, hogy főzzünk valami finomat a konyhában. Érthető ez, hiszen amikor tombol a kánikula, miért is fűtenénk tovább az otthonunkat a tűzhellyel. Éppen ezért következő válogatásunkat úgy állítottuk össze, hogy az ebéddel hamar elkészülj, minél kevesebbet járasd gázt a fazék, vagy a tepsi alatt.
Ha nyáron beüt a kánikula, a hőmérő higanyszála pedig már csak hírből ismeri a 30 alatti hőmérséklet-tartományt, akkor hétvégén az egyetlen megoldás már csak a strand lehet, vagy az otthonunk, illetve kertünk árnyékos fedezékei. Na, de mit főzzünk, ha éppen tombol a hőség? Nyáron sem maradhatunk ebéd nélkül! Mutatjuk a megoldást:
Kánikula ide vagy oda, nem maradhatunk éhen ezen a hétvégén sem. Ha éppen nem nyaralunk, vagy süttetjük a hasunkat valamelyik strandon a hétvége hátralévő részében, akkor muszáj lesz valami finomat főznünk. Ha nem akarjuk, hogy a gyomrunk korgása felverjen minket a jól megérdemelt délutáni sziesztánkból, akkor a következő receptválogatásunkat nektek találták ki.
Biztosan sokak számára ismerős a helyzet, amikor céltalanul bolyongunk a szupermarket, vagy a helyi közért sorai között abban bízva, hogy egy alapanyagot kiszúrva megszáll minket az ihlet, és kitaláljuk, hogy mi legyen az ebéd a hétvégén. Következő kajaválogatásunkkal pont az a célunk, hogy a boltban való kóborlástól megkíméljünk benneteket, ötleteket adjunk akár a vasárnapi menühöz is, amivel így értékes időt spórolhatunk.
A nyár beköszöntével újra előkerülnek a frissítő gyümölcslevesek. Legyen szó cseresznyéről vagy eperről, teljesen mindegy melyiket választjuk, hiszen mindkettőnek szezonja van. Használjuk ezeket a szuper alapanyagokat amíg lehet, hiszen a tikkasztó melegben nincs is jobb egy hűsítő krémlevestől. A teljes hétvégi menüsort lentebb olvashatjátok!
A jövő hét közepén hivatalosan is kezdetét veszi a meteorológiai nyár, vagy ha jobban tetszik, elérkezik a naptári nyár első napja. Ilyenkor már illik a tűzrakóhelyet előkészíteni a bográcsozásokra, grillezésekre, hiszen nincs jobb egy kiváló, szabadban elkészített gulyásnál, vagy egy szaftos pörköltnél. Következő dupla menüs válogatásunkban ezért azokra is gondoltuk, aki hétvégéjüket egy filagória, vagy kedvenc szalonnasütő helyük mellett tervezik eltölteni.
Hamarosan eljön az az időszak, amikor huzamosabb ideig lesz meleg. Ilyenkor éjszaka sem tud lehűlni az otthonunk, ennek köszönhetően pedig pokol a sütés-főzés. Nos, ezért használjuk ki ezt a kicsi időt, amíg kellemes a konyha klímája, mert utána már leginkább csak a kímélő, főzés, vagy a sütés nélküli receptek, esetleg a bográcsos, vagy grilles kaják jöhetnek szóba a szabadban. Addig viszont itt egy szuper dupla menüsor hétvégére, amitől tuti jól laksz, ha egy frankó házi ebédre pályázol.
Mielőtt teljesen átvennék az uralmat a nyári, szabadban készült ételek receptjei, a hagyományos módon elkészíthető kaják szerelmeseire is gondolunk, hiszen újra péntek, megint itt egy hétvége. Következő válogatásunkkal talán könnyebb dolgunk lesz, ha az ebéd, vagy a vacsora elkészítésének felelőssége már megint ránk hárul. Most pedig nézzük; mi legyen az ebéd a hétvégén?
A népszokások szerint a várható májusi fagyok miatt a kényesebb növények palántáit csak a fagyosszentek után ültetik ki a szabadba. Egy népi magyarázat szerint Pongrác kánikulában subában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsipkedték a szúnyogok – ezért haragusznak ránk, és évről évre visszajönnek, hogy bosszantsanak minket. Viszont van egy jó hírünk; az ebédünkbe már nem szólhatnak bele, következő válogatásunkból pedig könnyedén össze is állíthatod a hétvégi menüt.
A hétvégi összeállításunkban szereplő receptek kiválasztásánál mindig arra törekszünk, hogy a főzés mellett a tavaszi hétvégéket is élvezni tudd, ne a konyhában való robotolásból álljon a szabadidőd. Ha a hét utolsó két napján otthonra tervezed az ebéded, ráadásul a kajarendelés sem a te világod és még a házi kosztot is előnyben részesíted, akkor fusd át "A" és "B" menü ajánlónkat.