Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
Stern Ágnes
Már a 19. században is rengeteg különféle háztartási praktikát ismertek és alkalmaztak. A Vasárnapi Újságban hétről hétre jelentek meg a tippek, amiket Száva Farkas írt.
MME
Szájhagyomány útján terjed, a nagyitól tanultuk, hallottuk a piacon a néniktől... Nem szabad azonban felülni mindennek! Utánajártunk, melyik konyhai mítosz igaz, és melyik az, ami csak mese.
Török Zsuzsa
Élelmiszerek közelében ódzkodsz a vegyszerek használatától, de fontos számodra a tisztaság? Próbáld ki tippjeinket citrommal, sóval, sütőporral, teával, kávéval, hagymával, fűszerekkel, és makulátlan lesz a konyhád!
A nyár a kovászos uborka szezonja is. Jól behűtve kitűnő előétel, továbbá eszményi savanyúság hekk, grillhúsok, bográcsban főtt pörkölt vagy rántott hús mellé. Ám amilyen egyszerűnek tűnik, annyi buktatója is lehet az elkészítésének.
A nyári grillpartiknak nemcsak a vihar az ellensége, hanem a szúnyog is. Egy szúnyoginvázió könnyen tönkre teheti a kerti bulit. Ám több olyan módszer is van, amivel távol tarthatod magadtól a vérszívókat.
Biztos veled is előfordult már, hogy nagyon kevés volt az időd a főzésre és azt kívántad, bárcsak lenne egy időnyerőd. Varázseszközzel nem szolgálhatunk, de hoztunk néhány tippet, amivel felgyorsíthatod a konyhai műveleteket. Egyszerűek, mint az egyszeregy és értékes perceket spórolhatsz velük.
A csirkemell jó választás akár vasárnapi ebédnek, akár hétköznapi vacsorának, viszonylag olcsó és sokféleképpen elkészíthető. A roston sült csirkemell az egyik legegyszerűbb választás, ha gyors ételt szeretnénk, ám nem mindig sikerül tökéletesre elkészíteni. Ha megfogadod tanácsainkat, akkor omlós és szaftos marad a hús.
Hogy szentestén jól sikerüljön a vacsora, érdemes jó előre felkészülni és megtervezni a tennivalókat. Most ebben segítünk!
A tészta főzővize legtöbbször a mosogatóban végzi, pedig nagy kár érte. Ugyanis nagyon sok mindenre felhasználhatod. Mutatjuk, hogy mire.
Videó
Sok hentesüzletben találkozhattok azzal a képpel, amely a sertés részeit ábrázolja. Sokan nem tudják viszont, hogy milyen fogásokat készítsenek a tarjából, a karajból, vagy a lapockából. A Mindmegette új sorozatában Gábor hentes bemutatja a sertés részeit és azt is megtudhatjuk tőle, hogy melyikből érdemes szaftos pörköltet készíteni.
A legjobbakkal is megesik, hogy a konyhában valami nem úgy sül el, mint azt eltervezték: elszakad a pitetészta, szétesik a tejszínhab, elfolyik a majonéz... Ilyenkor elkeseredettségünkben legtöbbször a kuka felé fordulva, egy jól irányzott mozdulattal kihajítjuk a félresikerült műalkotásunkat - pedig lehet, hogy menthető lenne az elrontott étel. A Culinary Institute Europe mesterszakácsaival közös, új sorzatunkban a leggyakrabban előforduló konyhai bakikra mutatunk pofonegyszerű megoldásokat! Kezdjük egy alapbalesettel: a túlvert tejszínhabbal!
Akár a vasárnapi ebédhez készíted a rántott húst, akár egy jó pörköltet szeretnél főzni, nem mindegy, hogy hol és milyen húst veszel hozzá. Mire kell figyelni, ha húst vásárolunk? A sertésnek melyik részéből milyen ételeket készíthetünk? Hogyan daraboljuk fel a csirkét? Bármilyen kérdésed is van, a Mindmegette új sorozatában Rotyis Gábor hentes mindenre választ ad.
Hasznos, netán nélkülözhetetlen konyhai eszköznek tartod? Jól fontold meg, hogy érdemes-e egyet beszerezned vagy a meglevőt továbbra is használnod!
A biogazdaságból származó vagy a saját kiskertedben szedett epret is meg kell mosni, hiszen érése során földdel érintkezik. Még fontosabb az alapos tisztítás a nagy ültetvényeken termett gyümölcs esetén, amely vegyi anyagokat tartalmazhat.
Főzés közben mindig szorít az idő és kevésnek érzed a két kezedet, a rendrakás pedig tovább tart, mint az étel elkészítése? A legkisebb konyhában sem lesz többé felfordulás, ha betartod a 6 alapszabályt.