Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
MME
Cikk
Mindmegette
Mivel a legtöbb hagyományos ételünkben van valamilyen hús, így azok, akik tartják a böjtöt húsvétig, komoly fejtörést okozhat egyes fogások újragondolása. Most megmutatjuk az egyik kedvenc, a brassói zöldségekkel újragondolt változatát, ami, ha nem is pont olyan, de legalább annyira finom, mint a húsos változat.
Sem a reggeliről, sem a vacsoráról nem hiányozhat az uborka, a paradicsom és a paprika, ezek ugyanis a magyarok kedvenc zöldségei. Nem árt azonban vigyázni velük és fogyasztás előtt mindig alaposan megmosni a zöldségeket.
PATAKY KRISZTINA
Hungarikumok. Magyarország csodái. De mik is ezek, és miért olyan különlegesek? Milyen lehetőségeink adódnak, ha nem csak kóstolni szeretnénk őket, hanem el is készítenénk valamelyik speciális ételt, italt? Nézzük meg - a teljesség igénye nélkül - a kifejezetten hazánkban járatos gasztronómiai ízélményeket, amelyekért érdemes átutazni akár az egész országot.
Hossó Anita
Videó
A chili szerelmesei most dörzsölhetik a tenyerüket, ugyanis nem régen trónfosztás történt a világ legerősebb chili paprikájának járó cím területén. Azok, akik a Carolina Reapert gond nélkül elfogyasztották, a Pepper X ízlelése során biztosan elmorzsolnak majd néhány könnycseppet intenzív izzadás kíséretében.
Avena GoFit
Zseniális ételízesítő, mely ezerszer jobb a boltban kapható fűszereknél vagy kockáknál. Mutatjuk, hogyan készül a paprikabomba.
SÁNDOR ADRIENN
Világrekorder lett az a kanadai férfi, aki egy ültő helyében 135 karolinai kaszás paprikát pusztított el igen rövid időn belül. Nem mellesleg, ez a csípős zöldség hivatalosan is a világ egyik legerősebbje.
Újabb kutatás támasztotta alá, hogy nekünk, magyaroknak a konyha elképzelhetetlen csípős íz nélkül: a lakosság szinte pontosan háromnegyede hetente legalább egyszer fogyaszt ilyen élelmiszert, és 10-ből 9 ember tart is otthon valamilyen erős ételízesítőt. Ezúttal arra is fény derült, mire fel ez a nagy rajongás, milyen hozzáadott értéket tulajdonítunk a csípős, erős, pikáns ételeknek.
DÖMÖTÖR VIOLA
Nem véletlenül érezhetjük úgy, hogy a boltokban kapható pirospaprika sem a régi már, és nemcsak a színe fakóbb, de az íze is gyengébb. Hiába hungarikum a szegedi és a kalocsai paprika, ha egyes termékekben import őrleményekkel keverik a magyar fűszerpaprikát.
A paprika feldolgozása során keletkező hulladékot – a paprika csumáját – van, aki megeszi, más a szemétbe vagy jobb esetben a komposztba dobja. Ha eddig te is az utóbbiak közé tartoztál, mutatjuk, hogy miként hasznosíthatod ezt az apró, hulladéknak semmiképp sem nevezhető részét egyik kedvenc zöldségünknek.
Sütve, főzve, töltve, őrölve fűszernek… A paprika a magyar konyha alapvető és elengedhetetlen alapanyaga a levestől a főételen át a savanyúságig. A szezon beköszöntével még inkább előtérbe kerülnek a paprikából készült fogások és köztük a nagy kedvenc, a lecsó is. Holott az étkezési paprika a grillszezonban is remekül megállja a helyét, érdemes grillezve is megkóstolni.
Virág Katalin
A boltokban sokféle olajban eltett zöldség közül válogathatunk. Ezek a finomságok igazi ínyencségek: a zöldségek mellett az ízesítésnek tényleg csak a fantáziánk szab határt. Az egyik kedvencünk a sült paprika olajban eltéve – mutatjuk a receptet, készítsd el te is!
Pataki Nóra
A lecsó a magyar gasztronómia egyik alappillére, annak ellenére, hogy bizony erős balkáni rokonsággal rendelkező étel. Az általunk ismert receptúrán túl a tojásos változata is közkedvelt, ám klasszikus hazai étel ide vagy oda, mindenki a saját receptjére esküszik. Ezért is okoz sokszor felfordulást lecsókészítés közben a következő kérdés: előbb a paprika vagy a paradicsom kerül a lábasba?
Habliliom
Sokan ellenségnek tekintik a szénhidrátot és megpróbálják minimálisra csökkenteni a pékáruk fogyasztását. Vannak azonban olyanok, akik számára tényleg veszélyes lehet minden, ami búzából készül.
Salamon Csilla
Kautz József
Nincsen nyár lecsó nélkül – most mutatunk 11 zseniális receptet, a klasszikus kolbászostól a tarhonyáson át a tükörtojásos közel-keleti változatig!
Fanny magazin
A csípős ételekért sokan rajongunk, egyszerűen imádjuk, ahogy minden érzékszervünkre hat ez az intenzív íz. De vajon miért szeretjük? És milyen hatással van az egészségünkre?