Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
Egyre inkább érezzük a pénztárcánkon is, hogy az orosz-ukrán konfliktus mindinkább problémát jelent a napraforgó- így az étolajhiány szempontjából is. Ennek fő, sőt mondhatni egyetlen oka, hogy a két ország jelenleg a világ legnagyobb napraforgó-exportőre, a háborús helyzet pedig teljesen ellehetetlenítette a kivitelt. Na, de mégis mivel helyettesíthetnénk az étolajat a konyhában, ha már nem vagyunk hajlandóak a helyzetből adódó folyamatos ármozgást, illetve korlátozást elviselni? A válasz egyszerűbb, mint hinnéd! Már mutatjuk is:
Az orosz-ukrán konfliktus miatt egyre nagyobb méreteket ölt a napraforgó- így az étolajhiány is. Ennek következménye, hogy a nagy élelmiszeripari vállalatok egyre nagyobb számban kényszerülnek átállni a pálmaolajra. Ez azonban egy újabb problémát eredményez a környezetvédő civil szervezetek szerint; a pálmaolaj iránti kereslet ugrásszerű emelkedése akár erdőirtásokat is eredményezhet, amivel az élővilág további pusztulására számíthatunk. Igen szomorúak is kiábrándítóak a kilátások - írja a Magyar Nemzet.
MDOSZ/MME
A boltok polcain számos növényi olaj sorakozik, nehéz eligazodni, vajon melyiket mire érdemes felhasználni, vagy éppen mikor követünk el kisebb fajta bűnt az adott olajjal kapcsolatban, melyikben süthetjük meg a vasárnapi ebédet.
H.L.
Napjaink konyhája elképzelhetetlen különböző étolajok nélkül. Aligha akad háztartás, ahol ne lenne kéznél egy-egy üveg napraforgóolaj, olíva-, sőt egyre gyakrabban repce- kukorica- vagy épp tökmag-, dió-, mogyoró- esetleg szőlőmag- vagy szezámolaj is rejlik a kamrapolcokon, az ízesített, csinos üvegekben kínált igazi gourmet-olajokról nem is szólva!