Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
MME
Cikk
Hétvégén Márton-nap apropójából újra aktuális lesz a mondás, miszerint aki libát nem eszik, egész évben éhezik. Nos, mi nem akarunk éhezni, ezért szombatra összeszedtük nektek néhány kiváló libás receptet, amire még Tours-i Szent Márton is vígan csettintene. Ha valami oknál fogva esetleg nem rajongtok a libából készült ételekért, de még az ezzel járó babonák sem hoznak lázba, semmi gond! Rátok is gondoltunk, hiszen a vasárnapi ebéd, az mindenkinél vasárnapi ebéd.
A Márton-napi lakomát finom újborral illik leöblíteni, amiből a nap folyamán azért még újra és újra tölteni kell. Hogy jobban csússzon a bor, íme néhány sós finomság.
Ha november, akkor Márton-nap és libasült! Ha nem akarunk egész évben éhezni - ahogy a mondás jósolja azoknak, akik kihagyják a libalakomát -, akkor jó, ha beszerzünk egy szép hízott libamellet, libamájat vagy libacombot. Akinek nincs rutinja a libasütésben, semmi gond, kipróbált receptekkel segítünk.
Ha nem akarunk egész évben éhezni – ahogy a mondás jósolja azoknak, akik kihagyják a libalakomát –, akkor jó, ha beszerzünk egy szép hízott libamellet, libamájat vagy libacombot. Akinek nincs rutinja a libasütésben, semmi gond, kipróbált receptekkel segítünk, és mesélünk egy kicsit a Márton-nap eredetéről is.
Rozsnyai Gabriella
Hamarosan itt a Márton-nap, ami egyet jelent a libalakomával: ilyenkor az is eszik sült libacombot vagy libamellet, aki egyébként nem igen szokott. A libasült mellé pedig párolt káposzta - amit gyakorta dinsztelt káposztának is hívnak - dukál! Kiválasztottuk a négy legjobb receptünket, hogy nektek ne kelljen keresgélni!
Videó
Nyakunkon a Márton-nap, amikor, mint azt jól tudjuk: "aki libát nem eszik, egész évben éhezik". Készüljünk hát a libalakomára, és jöjjön az első számú kedvenc, a ropogós libasült, párolt káposztával körítve, mutatjuk, hogy tökéletes, kívül ropogós, belül omlós legyen a végeredmény!
Fotó/Videó: Horváth Reni
Márton-nap környékén előszeretettel készítünk libás ételeket, hiszen a novemberi időszak alapanyag tekintetében kétségtelenül erről a szárnyasról szól. Mutatjuk is videón a tökéletes ludaskása receptjét!
A töltött libanyak egy régi zsidó étel, amit többféle töltelékkel - gombával, darált hússal, főtt tojással vagy éppen májjal - is el szoktak készíteni. Mészáros Balázs séf most pecsenye libamájjal és karamellizált hagymával fogja megtölteni a libanyakat, ami sült burgonyával tálalva nagyon izgalmas és tartalmas fogás lehet. Márton-napi lakomának is tökéletes!
Márton-nap környékén mi is lehetne ideálisabb választás, mint egy jó libamáj zsírjában, amit nyugodtan kínálhatsz kenyérre kenve lilahagymával, almával, fügével vagy salátákkal is. Ha most nem is látsz neki az elkészítésének, azért mentsd el ezt a szuper receptet, ugyanis az ünnepek alkalmával is kiváló választás lehet előételnek, esetleg vendégváróként kínálva.
Vajon honnan ered a libaevés hagyománya, s miért vonulnak lámpásokkal Márton-napon? Cikkünkből fény derül Szent Márton különleges legendájára is. Íme.
Ha szeretnétek egy kicsit az őszre és a Márton-napi fogásokra hangolódni, akkor a következő szezonális menüsorral megtehetitek. Végre itt az almás piték, a gesztenyés sütik és a lilakáposztás finomságok szezonja! Ti az "A" vagy a "B" menüt készítenétek el szívesebben?
A szezonális alapanyagoknál nincs jobb: finomak, olcsók és könnyen hozzáférhetőek, így érdemes kihasználni egy-egy zöldség és gyümölcs beérési idejét. Németh Ádám, a Konyhafőnök negyedik szériájának nyertese, a Mindmegettén futó sorozatában megmutatja, hogyan lehet a rendelkezésünkre álló készletekből gyorsan és egyszerűen isteni ételeket varázsolni. Gyertek velünk Ádám konyhájába: ma egy igazi Márton-napi különlegességet készít nektek.
Ha szeretnéd a Marton-napi libalakomát egy profi séf útmutatásai alapján, közreműködésével és felügyeletével elkészíteni, akkor játssz velünk a Makifooddal közös nyereményjátékon, és nyerj páros belépőt a kurzusra!
Hétvégén Márton nap, amikor szokás valami libából készült fogást: libasültet, ludaskását vagy libalevest készíteni. Ám, akinek se kedve se ideje nincs iylesemivel bíbelődni, de szertné valahogy mégiscsak megtartani a hagyományt, az készítsen tepertőkrémet libatepertőből! Isteni finom, ráadásul roppant idő és költséghatékony megoldás - mutatjuk a receptet!
Wessely Márta
Itt a Márton-nap, így ilyenkor még az is libasültre vágyik, aki egyébként nem rajong ezért a szárnyasért. Nem véletlen, hogy a novemberi időszakban jut eszünkbe libát enni. Egyrészt a libahús és az azt körülölelő háj nem egy könnyed nyári fogás alapja, másrészt sok évszázados hagyománya van az őszutón történő libafogyasztásnak.