Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
Reggeli mínuszok, korai sötétedés, csapadékos időjárás. A hidegre szervezetünk is aktívan reagál, számos vitaminra, ásványi anyagra fokozottabban szükségünk van, melyeket pótolnunk kell, hogy megerősítsük az immunrendszerünket, és megelőzzük a különböző hiánybetegségek kialakulását. Hogyan tehetjük ezt meg a lehető legegyszerűbben és legváltozatosabban? Egy dietetikus tippjei következnek!
Bár a boltban kapható konyhakész pitetésztákból is süthetünk finom desszerteket, a mi jelmondatunk, hogy a házi mindig jobb! Pláne, ha ezt a titkos hozzávalós receptet készítjük!
Unja a szendvicset? Nem eszik elég zöldséget, gyümölcsöt? Minden zsebpénzét az iskolai büfében veri el? Máris mondjuk, mit lehet tenni ez ellen!
Videó
A margarinok műélelmiszerek, amelyek hidrogénezéssel készülnek, és tele vannak transzzsírsavakkal… Még mindig ilyen és ehhez hasonló tévhitek, városi legendák keringenek erről a népszerű élelmiszerről – most következzenek ezek közül a leggyakoribbak!
Műétel, ami tele van transzszsírsavval, és hidrogénezett olajjal készül - legtöbben így vélekednek a margarinról egy friss, országos kutatás szerint. Nézzük, mi az igazság!
Öregíti a bőrt és ártalmas a szívre a margarin, mert hidrogénezéssel készül és tele van transzzsírsavakkal? Vagy valójában nem is élelmiszer, hanem műanyag, hiszen csupán egyetlen molekula választja el a plasztiktól? Bár Magyarországon közkedvelt élelmiszernek számítanak a margarinok, rendszeresen felbukkannak az ezekkel a termékekkel kapcsolatos városi legendák és tévhitek.
Miért választják a hangyák a vajat a margarin helyett? Érdemes a zsírokat száműzni a táplálkozásunkból, hogy ne hízzunk el? Tényleg csak egy hajszál különbözteti meg a margarint a műanyagtól? Rengeteg mítosz terjeng a gyakran démonnak kikiáltott margarin kapcsán, de most segítünk megfejteni a városi legendák hátterében álló magyarázatokat.
Hidrogénezéssel készül a margarin és tele van transzzsírsavakkal? Esetleg műanyag, így egyáltalán nincs tápértéke? Bár Magyarországon közkedvelt élelmiszernek számítanak a margarinok, számos városi legenda és tévhit övezi ezeket a termékeket. Most összeszedtük azt az öt tényt, amelyről talán még a legnagyobb margarinfogyasztók sem tudtak.
Takács Éva
Nem egyszerű eldönteni, hiszen mindkét terméknek vannak előnyei és hátrányai. Lássuk, melyek ezek, és azt is, hogy mikor érdemes a vajat, és mikor a margarint választani!
A karácsonyi bevásárlásnál a margarin azon alapanyagok közé tartozik, amit duplán felírunk a bevásárlólistára. Az ünnepi időszakban a sütemények, sós vendégvárók elkészítéséhez jóval több margarint használunk, mint évközben. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Szupermenta program idei záró tesztjén az ünnepi előkészületek egyik kiemelt termékcsoportját, a sütő- és főzőmargarinokat tesztelte.
A mindennapi rohanásban hajlamosak vagyunk elfeledkezni a kiegyensúlyozott és változatos étkezésről, amely nem csupán egészségünk megőrzéséhez járul hozzá, hanem ahhoz is elengedhetetlen, hogy közérzetünk jobb legyen és több energiával rendelkezzünk a nap folyamán. Emellett fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk étkezéseinkre, hiszen a reggeli mellett akár egy kellemesen elfogyasztott tízóraival vagy uzsonnával is könnyedén feldobhatjuk mindennapi rutinunkat. Így csokorba szedtük öt kedvenc tippünket a hétköznapok színesítésére.
A margarint sokszor - ok nélkül - hátrányosan különböztetik meg a vajtól, pedig fontos leszögezni, hogy a mai margarinok a praktikus felhasználhatóságon túl a megfelelő módon és mennyiségben fogyasztva számos kedvező élettani hatással vannak szervezetünkre!
Eljött az ideje, hogy leszámoljunk a margarin körül keringő számtalan tévhittel és városi legendával: most bárki meggyőződhet róla, hogy milyen egyszerű és hétköznapi alapanyagokból készül, meglepően könnyen.
Az egyik legjobb dolog, ami a felnőtté válássál együtt jár, hogy azt tehetünk - és ehetünk - amit és ahogyan akarunk. Pizzát reggelire? Miért is ne? Hiszen egyszer élünk! Ám a boldogság nem tart sokáig, és örömünket megölik a fokozatosan megjelenő zsírpárnák és a narancsbőr. Ez pedig rákényszerít minket arra, hogy újragondoljuk és újratervezzük életmódunkat.