Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
MME
Cikk
A konfitálás néhány éve igen felkapott, sokat hangoztatott dolog lett a gasztronómiában. Az ember hajlamos azt gondolni, hogy valami nagyon 21. századi csoda búvik meg a rejtélyes szó mögött, pedig csupán egy többévszázados múltra visszatekintő, az ételek tartósítását, tárolását lehetővé tevő technikáról van szó.
Hétvégén Márton-nap apropójából újra aktuális lesz a mondás, miszerint aki libát nem eszik, egész évben éhezik. Nos, mi nem akarunk éhezni, ezért szombatra összeszedtük nektek néhány kiváló libás receptet, amire még Tours-i Szent Márton is vígan csettintene. Ha valami oknál fogva esetleg nem rajongtok a libából készült ételekért, de még az ezzel járó babonák sem hoznak lázba, semmi gond! Rátok is gondoltunk, hiszen a vasárnapi ebéd, az mindenkinél vasárnapi ebéd.
Sinka Endre
Miért sütünk karácsonykor libát? És valójában ki hozza az ajándékot: a Mikulás vagy a Jézuska? Összegyűjtöttünk nyolc fontos tudnivalót a karácsonyi ünnepekről!
Szekeres Lajosné Klári
Szponzorált tartalom
A magyar szakemberek 2010-ben kezdeményezték, hogy nemzetközi szinten május 10-én ünnepeljük a Baromfi Világnapot. Hazánkban előszőr 2013-ban tartották meg ezt a napot, így idén ötödik alkalommal ünnepelhetnek május 10-én határainkon belül a szakmabeliek. A Földművelésügyi Minisztérium, az AMC és a BTT baromfikampánya a jeles nap alkalmából április 25. és május 13. között az egészséges baromfihúsok fogyasztásának előnyeiről és a sokak által „tökéletes táplálék”-ként emlegetett tojásról szól.
Wessely Márta
Itt a Márton-nap, így ilyenkor még az is libasültre vágyik, aki egyébként nem rajong ezért a szárnyasért. Nem véletlen, hogy a novemberi időszakban jut eszünkbe libát enni. Egyrészt a libahús és az azt körülölelő háj nem egy könnyed nyári fogás alapja, másrészt sok évszázados hagyománya van az őszutón történő libafogyasztásnak.
Nem kell attól tartani, hogy a szombati Márton-napon nem lesz elegendő liba- és kacsahús a magyar boltokban. Az év eleji madárinfluenza-járványból kilábalt a hazai kacsa-liba ágazat, igaz a tavalyihoz képest drágábban lehet majd hozzájutni a húshoz.
Az őszi-téli időszak megköveteli a tartalmas fogásokat, s Márton nap környékén mi is lehetne ideálisabb választás, mint egy tisztes darab hízott libamáj. A friss májat sokféle módon felhasználhatjuk, pontokba szedtünk nektek, hogy mit érdemes belőle készíteni.
A naponta fogyasztott táplálékok felét az állati eredetű élelmiszerek alkotják. Bennük találhatók meg azok a fehérjék, melyek az emberi szervezet számára az úgynevezett nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavakat jelentős mértékben tartalmazzák. Ezeket a szervezet más úton nem képes előállítani, tehát azzal és annyival tud gazdálkodni, ami a táplálékból rendelkezésre áll.
Unod minden vasárnap a hagyományos rántott húst sütögetni? Próbálj ki valami mást! Sorozatunkban hétről hétre olyan fogásokat gyűjtünk össze nektek, melyekkel nem vallotok szégyent a hétvégén akár a családra, akár egy nagyobb vendégseregre főztök! A receptek között a szárnyas-, a marha-, és a sertéshúskedvelők is megtalálják a kedvencüket, de a tésztaimádók, az egytálétel-rajongók és a vegetáriánusok találnak köztük kedvükre valót!
Török Zsuzsa
A legjobb gasztroprogramok a hétvégére, ha Márton-napi libás ételeket és újbort kóstolnál vagy inkább természetes italokkal és trendi tortákkal ismerkedve fesztiváloznál.
Ha Márton napon nem szeretnél sütni, főzni, akkor most 3 családias helyet mutatunk be Budapesten a kifőzdétől a kisvendéglőig, ahol libás finomságokat is kóstolhatsz - elérhető áron!
Videó
A Márton napra készülődve libalevest főztünk a Gellért söröző fiatal és kreatív séfjével, Frideczky Andrással. A piros libalevest te is könnyen elkészítheted, mert most megmutatjuk a mesteri fortélyokat!
MTI
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azonnali termékvisszahívásra kötelezett egy libamáj megjelöléssel fagyasztott kacsamájat forgalmazó céget. A Kurunczi Hús Bt. milliós bírságra számíthat - közölte a hivatal kedden az MTI-vel.
A harapós hidegben tett novemberi kirándulások alfája és omegája lehet egy melengető fogásokban és italokban gazdag fesztivál. Szerencsére sok izgalmas program vár ránk ebben a hónapban is.