Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
MME
Cikk
Wessely Márta
A különféle piros bogyós gyümölcsök és a barackok után a szilva a legnépszerűbb gyümölcsünk. Eltehetjük befőttként vagy savanyítva, de a legnépszerűbb és legendásan finom elkészítési módja mind közül a szilvalekvár. Mi mindent érdemes tudni róla?
Ambrózi Andrea
(x)
Volt időszak, amikor a konyhai tevékenykedés idejétmúlt foglalatoskodásnak hatott, holott a konyha és az étkezés mindig kiemelkedő szerepet töltött be egy család életében. Ez az idő elmúlt, hiszen nemhogy kellemes időtöltés, mára már trendi dolog, hogy nemcsak könnyen elkészíthető fogásokat varázsolnak a fiatal lányok, asszonyok az asztalra, hanem divatos, különlegesen nehéz ételekkel előrukkolni. A fogásokhoz azonban, különösen nyáron, egy ízletes lekváros desszert is dukál.
Kard Sándorné
A szilvalekvár évszázadok óta fontos tápláléka a magyar embernek. Az igazi szilvalekvárt cukor nélkül főzték keményre, majdnem feketére a csodás szatmári szilvából.
Demeter Emőke
A szilvalekvár hagyományosan szabad tűzön, rézüstben, több órás folyamatos kevergetés mellett készül. Persze, ha ezt a metódust inkább meghagyjuk a szatmáriaknak, készülhet tűzhelyen is az isteni, házi szilvalekvár, de ha szeretnénk megspórolni magunknak a folyamatos kevergetést is, és nincs kedvünk a pöfékelő fazék mellett órákat eltölteni, választhatjuk a sütőben készülő szilvalekvár receptjét is. Mutatjuk a lehetséges variációkat!
Frankberger Gábor
Török Zsuzsa
A nyári gyümölcsöket télen is fogyaszthatod, mert a befőzés ma már nem ördöngösség. Összegyűjtöttünk 6 szuper könyvet, amelyekkel a befőzés egy jó móka!
Mátéh Mónika
Videó
Az őszibarackra ritkán gondolunk lekváralapanyagként, pedig a megfelelő fűszerekkel fantasztikus finomságokat alkothatunk. Kaldeneker György, a Lekvárosház alapítója ezúttal jamaikai rummal és vaníliával teszi pikánssá a csodás illatú, piros húsú őszbarackból készített lekvárját. Egyszerűbb, mint gondolnád!
Mária Hajdrik
Szívesen hozzáfognál a nyár kincseinek megőrzéséhez, de nem vagy benne biztos, hogyan is kezdd? Esetleg van már rutinod a befőzésben, de szívesen ki próbálnál új dolgokat?
Horváthné Klinszky klára
Mivel lekvárok és dzsemek tekintetében kijelenthetjük, hogy a házinál egyszerűen nincsen jobb, érdemes belevágni a lekvárkészítésbe annak is, aki még soha nem próbálta. Az alábbi alapvetéseket szem előtt tartva csakis izgalmas és ízletes lehet a végeredmény!
Morzsálós Mirza
Kaldeneker György, a Lekvárosház alapítója megmutatja, hogyan hülyíti meg az eperlekvárt - ezúttal bodzával, de további tippeket is ad, arra nézvést, hogy mivel lehet még, az amúgy is tökéletes eperízt feldobni!
Sebestyen Ildiko
Unod már a szokásos húsvéti menüt, de nincs időd az újításon rágódni? Adunk egy pofonegyszerű tippet: Kaldeneker György, a Lekvárosház alapítója tormás almalekvár receptjét, ami tökéletesen passzol a húsvéti sonkához, foszlós kalácshoz és mindenfajta sült húshoz. Próbáljátok ki, nem nagy ördöngösség!