Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
A Dél-Amerikában ötezer éve becsben tartott quinoát a spanyol hódítók elől bujdosó bennszülöttek az Andok eldugott vidékeire menekítették. A történelem viharait titkos fennsíkokon túlélt növényt a múlt század hetvenes éveiben újra felfedezték, és azóta afrikai, ázsiai és európai ültetvényeken is termesztik.
Videó
Ez a csicseriborsós quinoasaláta tökéletes köret húsok vagy halak mellé, de magában uzsonnának is kitűnő! Egy csavaros üvegben magaddal is viheted a munkahelyedre egészséges éhségűzőnek. Mutatjuk, hogy készítheted el 30 perc alatt.
Nyáron köretként sokkal jobban esik egy hűsítő saláta, mint a klasszikus sült burgonya, rizs vagy krumplipüré. Készítsetek tzatzikit, coleslaw-t vagy tésztasalátát a hirtelensültek és a grillételek mellé, hálásak lesznek érte a vendégek!
Bár fagyasztva egész évben kapható zöldbab, nyáron azért érdemes frissen fogyasztani. Hiszen a levestől a zöldségköreten és a rakottason át a főzelékig rengeteg finomság készülhet belőle! Íme 13 recept, amivel nem nyúlhattok mellé.
Wessely Márta
Vannak napok, amikor kevés idő jut a főzésre. Ez nem jelenti azt, hogy feltétlen vacak vagy hideg étel kerül a tányérunkra, ugyanis szerencsére léteznek valóban ötperces ételek. Az egyik fekete öves ötperces alapanyagunk a kuszkusz.
Tojásos nokedli fejes salátával: az étel, ami kihagyhatatlan, főleg tavasszal! Próbáljátok ki klasszikusan, bacönnel vagy medvehagymával, aki pedig nem rajong érte, készítsen egy nagy adag speclit vagy juhtúrós haluskát. Íme 11 szuper galuskarecept.
Török Zsuzsa
Itt a spárgaszezon, kötegekben kelletik magukat a fehér és zöld sípok. Ismerd meg közelebbről a fejedelmi zöldséget, hogy fantasztikus fogásokat remekelj!
Felcsiki Tünde
Ha gluténérzékeny a gyerek, az az egész család táplálkozását "megreformálja". Szerencsére azonban a köretek terén sem kell lemondanunk a finomságokról, csak egy kicsit másképp kell elkészíteni, mint megszoktuk. Ehhez ad tanácsokat Felcsiki Tünde, a Mentes pillanatok című könyv szerzője.
Ne lepődj meg, ha ezt a pudingot a húsételekhez ajánlott köretek között találod az étlapon, mert nem édesség! Most azt is eláruljuk, hogy miért dobálják hurkával Yorkshire-ban a hagyományőrzők.
Az utóbbi években egyre több üzletben, piacon lehet látni gömbcukkinit. A formás, iskolás korunk kislabdájára emlékeztető zöldség elkészítési módja nem is kérdéses: a gömbcukkini töltésre született.
A salátaszezon indulásával egy időben, érdemes kicsit körülnézni a piacok és a boltok kínálatában, hogy mi mindennel tehetjük még egyedibbé, még izgalmasabbá ezeket a fogásokat. A salátáink felturbózásához nagyon jó választás lehet a salátakatáng, azaz az endívia.
Nem véletlenül rajongunk az egytálételekért. Könnyen összeállíthatók, felügyeletet nem igazán igénylenek, alig kell utánuk edényt mosogatni, s az ízük is csodásan gazdag, összetett.
Elég a burgonyából és a rizsből! Kínáljuk a főtt vagy sült húsokat változatosan elkészített, izgalmas zöldségkörettel!
A babával közös karácsony egészen új dimenziót teremt. A közös ünneplés mellett már a kisgyerek szemén keresztül is láthatjuk a csodát, újra megélhetjük a várakozást, a varázslatot. De a babával való karácsonyozás nem csak a felkészülésben jelent valami egészen újat: a jól bevált, szentestére tervezett menüsort is alaposan át kell gondolni.
WM
A nyári grillszezon után az őszi-téli időszakban is kedvelt a héjában sült krumpli. Míg nyáron főleg köretként szolgált a különféle grillhúsok mellé, s a parázsba dobott csomag minden különösebb furfang nélkül került a tányérunkra, addig a hűvös időben már több figyelmet szentelünk neki.