Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
A lángosra sokszor tekintünk hungarikumként. A magyarok többségének egy Balaton-parti nyaralás vagy éppen egy nyüzsgő piac is szinte elképzelhetetlen a sajtos-tejfölös, kelt tésztás finomság nélkül.
A húsvéti szezonban nem csak kalácsot kínálhatunk a sonkák és a különféle kencék mellé, hanem készíthetünk jóféle, foszlós bélzetű, békebeli kiflit is, aminek mindenki a csodájára fog járni.
Új sorozatunkban olyan konyhai praktikákból szemezgetünk, amelyeket ti, kedves olvasók küldtetek be, gondolván, hogy esetleg mások is jó hasznát veszik majd egy-egy általatok kipróbált, jól bevált trükknek.
A tél a kényeztető kelt tészták időszaka. Ilyenkor jól esik a sütő melege, s a kész, vajban, tojásban gazdag tésztának is van helye a gyomrunkban. Az aranygaluska lényege ugyanis a bőség, mindenből van benne, ami egy édes kelt tésztába van, s nem is kevés.
WM
A kuglóf igazi uzsonnasütemény, a házi finomságok egyik koronázatlan királynője, amelyet számtalan módon elkészíthetünk.
Videó
Sonka, tojás, friss zöldségek, torma és kalács mindig kerül a húsvéti asztalra, ez a hagyomány. A kalács pedig akkor az igazi, ha frissen és otthon készül. Segítünk!
HL
A kelt tésztából készített, édes tölteléket rejtegető csigák és tekercsek reggelire, uzsonnára, desszertnek is tökéletesek, és rengeteg módon variálhatjuk, ha van egy jó alapreceptünk!
Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől, nem minden alap nélkül. Van ugyanis néhány fontos praktika, amit ismernünk kell, ha lágy kalácsot, omlós pogácsát vagy épp puha túrós batyut szeretnénk sütni.
A kürtőskalács megkerülhetetlen eleme az összes majálisnak, elképzelhetetlen nélküle bármilyen kirakodóvásár vagy fesztivál, nem is csoda, hiszen a ropogós héjú, puha belsejű édes kelt tészta részét képezi a magyar gasztronómiának - és szinte lehetetlen neki ellenállni.
A kelt tésztát övező, csodálattal tarkított félelem legjobb ellenszere, ha bátran, egy jó recepttel és néhány gondos útmutatással a tarsolyunkban megpróbálunk magunk készíteni egy kis kenyeret, kalácsot, esetleg valamilyen más péksüteményt.
A levegős, lágy, könnyed kelt tésztákhoz biztos kulcs a legtöbbünk számára kényelmes és biztonságos megoldást jelentő élesztő.
Habliliom
Nyár vége - ősz eleje a zamatos szilvák legideálisabb időszaka. A különböző kékszilvákból olyan bőséges a kínálat, hogy alig lehet választani! A befőzésen túl remek desszertek sokaságának is alapja.
Ez a süti a legújabb kedvencem! Teljesen elvarázsol a tészta puhasága, a szilva krémessége és a pirított mandula ropogóssága.
Az első egyedül vásárolt uzsonna, amire emlékszem, a kakaós csiga volt. Néhány évtizede még alig lehetett másutt, mint közértben beszerezni. Az a csábító vaníliás illatfelhő, mely a metróaluljárókat vagy jobb pékségek előtt már az utcát is belengi – hosszú ideig elképzelhetetlen volt idehaza.
Odavagyok a kelt tésztákért. De a készítésükért is. Teljes kikapcsolódás, felüdülés és mindenre gyógymód.