Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
MME
Cikk
A két legnépszerűbb savanyúság a kovászos uborka és a csalamádé. Az előbbit nem is olyan nehéz elkészíteni, még akár a kezdő háziasszonyok is megpróbálkozhatnak vele, hiszen szinte garantált az ízletes végeredmény. A csalamádé sem sokkal nehezebb, ám érzékeny, trükkös étel, mely egy kis odafigyelést igényel.
Savanyú káposztát télen-nyáron erősen ajánlott fogyasztani: C-, B6- és B12-vitamint és folsavat is tartalmaz, ezen kívül vasat, kalciumot és foszfort, így javítja a szervezet ellenálló képességét. Szerencsére, mindemellett nagyon finom, és olyan isteni ételek készíthetőek belőle, mint például a székelykáposzta. Mutatjuk a legjobb receptjeinket!
Kovács Ágnes
A Mindmegette stábja Erdély szívében, a Székelyudvarhely közelében fekvő Székelylengyelfalván vendégeskedett, ahol megkóstolhattuk a hagyományos erdélyi ételeket.
Vass Lászlóné
Káposztás tészta, kelkáposzta-főzelék, székelykáposzta, rakott kel. Mi a közös bennük? A fantasztikus káposzta, a magyar konyha népszerű és egészséges alapanyaga.
Illés Margit
A téli hónapok népszerű zöldségei a káposztafélék. Nemcsak finomak és sokféleképpen elkészíthetők, de az egészséget is védik. Mindegyikük tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, rostanyagaik ösztönzik az emésztést, az értékes mustárolajok pedig csíraölő hatásúak, és csökkentik a koleszterinszintet. Mutatjuk, hogyan segítenek a gyógyulásban, megelőzésben!
Fotó/Videó: Szalai Roland
Az egyik legnépszerűbb étel a disznóvágások idején a toros káposzta. A téli időszakban gyakran kerül asztalra ez a klasszikus magyar finomság még akkor is, ha nem feltétlenül frissen vágott malac húsából készül. A disznótoros káposzta több napig is eltartható, többször is melegíthető étel, szóval egy igazán kiadós és praktikus kajáról van szó.
A tél közepén már kifogyóban vagyunk a vitaminokból és a friss zöldségekből... Ilyenkor jön jól a káposzta, ami olcsó, vitamindús és ezerféleképpen elkészíthető. Válogatásunkban az örök kedvenc káposztás főételeket gyűjtöttük össze az olyan klasszikusoktól, mint a paradicsomos vagy a rakott káposzta, az olyan ínyencségekig, mint a darált hússal töltött sajtos kelkáposztalevél vagy a káposztás knédli. Nálatok melyik a kedvenc?
Leegyszerűsítjük az ünnepi klasszikusokat, hogy a konyhában megspórolt időt a családoddal tölthesd! A hagyományos menük helyett olyan ételeket válogattunk össze, amelyekkel időt spóroltok.
Friedl Lászlóné
A párolt káposzta legyen az vörös, vagy fehér, a zsírosabb húsok egyik ideális kiegészítője akár köretként is. Szóval, ha unod már a krumplit és a rizst, akkor készíts a húsos ételeid mellé egy kis párolt káposztát. Válogatásunkban összegyűjtöttünk neked néhány verziót, közülük bármelyik ideális lehet egy ebéd vagy egy vacsora főfogása mellé.
Stern Ágnes
Finom, laktató, változatosan elkészíthető és télen is remek vitaminforrás. A káposzta igazi kincs, hoztunk róla néhány érdekességet.
Hajdu István László
Szeretted, vagy hozzá se nyúltál a menzán? A paradicsomos káposzta is a megosztó ételek közé tartozik, vagy szereti az ember, vagy nem. Pedig tartalmas, és olcsó. Feltétként pedig bármilyen hús illik hozzá, a kolbásztól kezdve a fasírton át a sült oldalasig.
Anita
Unod minden vasárnap a hagyományos rántott húst sütögetni? Próbálj ki valami mást! Sorozatunkban hétről hétre olyan fogásokat gyűjtünk össze nektek, melyekkel nem vallotok szégyent a hétvégén akár a családra, akár egy nagyobb vendégseregre főztök!
Baloghné Kele Judith
Malmos Szilvia
Noha a történészek szerint a töltött káposzta az erdélyi Mezőségből került a kincses városba, rakott változata pedig Nagyváradon született, elválaszthatatlanul ráragadt a kolozsvári jelző. Nagy szerepet játszott ebben a vándorszínészet korszakának legnépszerűbb művésznője, az első magyar operaénekesnő Déryné Szép-Pataki Róza, aki az országot járva maga is sokszor főzte a laktató ételt.