Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
Ez a nyári bogyós gyümölcs nemcsak finom, de az egészségedre is pozitív hatással van. Sőt, még meg is szépít!
Most, hogy elindult a koronavírus ötödik hulláma, kiemelten fontos az erős immunrendszer, ennek érdekében pedig érdemes elkerülnöd a következő ételek rendszeres fogyasztását. Mutatjuk, miket válassz inkább helyettük!
A Covid–19-járvány miatt az elmúlt két évben fókuszba került a betegségek elkerülése és az immunrendszer felturbózása. Ezt a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelen és a helyes táplálkozáson túl rendszeres mozgással érheted el.
A koronavírus-járvány miatt a legtöbben óhatatlanul félnek valamitől, legyen az maga a vírus vagy a munka elvesztése, vagy egyáltalán az általános gazdasági helyzet. A precedens nélküli helyzetben egyre fontosabb az egészségünk megőrzése.
Néhány apróság, amik közül ha csak egyet is beiktatsz a napirendedbe, akkor máris segítettél a testednek a betegségek legyőzésében.
Az emberi szervezet folyamatosan változik, fejlődik, amit megfelelő táplálkozással nagymértékben segíthetünk. Az időszámításunk előtt élt Hérakleitoszt idézve „Semmi sem állandó, csak a változás maga”, vagy másképp mondva „Az egyetlen állandó a változás maga.”
Talán sosem volt még olyan fontos, hogy egészségünkről megfelelően gondoskodjunk, mint most, amikor a nyugtalanító hírek és sokunk gyökeresen megváltozott hétköznapjai szinte kiabálva hívják fel erre figyelmünket. A koronavírus elsősorban az idősekre és a krónikus betegségben szenvedő vagy gyenge immunrendszerű emberekre veszélyes – ez tény. De lássuk, milyen lehetőségek vannak a mi kezünkben, hogy megerősítsük a testünket és gondoskodjunk mentális egészségünkről is!
Stern Ágnes
Az alvás természetes és megszokott dolog a számunkra, de talán nem is gondoljuk, hogy mennyire fontos - pedig az immunrendszerünk működéséhez is elengedhetetlen, hogy eleget és jól aludjunk, ami most, kijelenthetjük, hogy élet-halál kérdése.
Mivel nem csak az influenzajárvány tombol, hanem a koronavírus is felütötte a fejét Magyarországon, extra fontos, hogy odafigyeljünk az immunrendszerünk erősítésére. Ha a következő növényeket rendszeresen fogyasztod, már nagyon sokat tettél az egészségedért!
A koronavírus-járvány megállításán munkálkodik most gyakorlatilag az egész világ. A kézmosás- és fertőtlenítés, az üdvözlési szokások megváltoztatása, a tömeg kerülése és a szájmaszk beszerzése mind kulcsfontosságú elemek a fertőzés megelőzésére, de léteznek óvintézkedések arra nézvést is, hogy belsőleg hogyan csökkenthetjük az esélyét annak, hogy a szervezetünk védőbástyáján áttörjön a vírus.
A téli időszakban sokan kezdünk multivitaminokat szedni, ami kétségtelenül fontos a hiányzó ásványi anyagok és vitaminok visszapótlásában, ugyanakkor immunrendszerünk megerősítéshez nemcsak táplálékkiegészítéssel, de étrendi és életviteli trükkökkel is hozzájárulhatunk. Következzen Szász Máté biológus, a Scitec Institute sporttáplálkozási vezetőjének tippjeiből összeállított rövid listánk!
Ahogy egyre hűvösebb lesz az idő, úgy egyre jobban érdemes felturbózni az immunrendszerünket, hogy elkerüljük a megfázást és a vírosokat. A következő élelmiszerek ebben rengeteget segítenek!
Nem zöldségek, nem gyümölcsök, nem a nagyi húslevese, és nem a csodatevő méz - 8 olyan ételt mutatunk most nektek, amelyek nem tartoznak az immunerősítő, megfázáslegyűrő klasszikusok közé, de rendszeres fogyasztásukkal elkerülhető - vagy épp, könnyebben átvészelhető - a náthás időszak.
Bár az utóbbi években javultak a magyarok D-vitamin-pótlási szokásai, egy friss kutatás szerint minden harmadik lakos továbbra is extrém D-vitamin-hiányban szenved. A hiányállapot többek között csontfogyáshoz vezethet, valamint növeli a depresszió, az autoimmun betegségek, fertőzések és bizonyos cukorbetegségek kockázatát. A szakértők a D-vitamin nap alkalmából a tudatos pótlás jelentőségét hangsúlyozzák, nem csak az élet első 1000 napjában, hanem azon túl is.
Miért játszanak az étkezési zsírok fontos szerepet táplálkozásunkban? Melyek a zsírban oldódó vitaminok, és mit érdemes tudni ezeken belül a D-vitaminról? Héder Éva dietetikustól most választ kapunk minderre.