Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
Nem zöldségek, nem gyümölcsök, nem a nagyi húslevese, és nem a csodatevő méz - 8 olyan ételt mutatunk most nektek, amelyek nem tartoznak az immunerősítő, megfázáslegyűrő klasszikusok közé, de rendszeres fogyasztásukkal elkerülhető - vagy épp, könnyebben átvészelhető - a náthás időszak.
Önmagában, salátában, levesek és mártások alapanyagaként, hidegen vagy melegen – a paradicsom mindig finom, mindig egészséges - ráadásul a vonalaink megőrzésében is segít!
Bár az utóbbi években javultak a magyarok D-vitamin-pótlási szokásai, egy friss kutatás szerint minden harmadik lakos továbbra is extrém D-vitamin-hiányban szenved. A hiányállapot többek között csontfogyáshoz vezethet, valamint növeli a depresszió, az autoimmun betegségek, fertőzések és bizonyos cukorbetegségek kockázatát. A szakértők a D-vitamin nap alkalmából a tudatos pótlás jelentőségét hangsúlyozzák, nem csak az élet első 1000 napjában, hanem azon túl is.
Miért játszanak az étkezési zsírok fontos szerepet táplálkozásunkban? Melyek a zsírban oldódó vitaminok, és mit érdemes tudni ezeken belül a D-vitaminról? Héder Éva dietetikustól most választ kapunk minderre.
A bölcsőde- és óvodakezdés időszaka kifejezetten igénybe veszi a gyerekek immunrendszerét: szeptember első heteiben jellemzően megduplázódik a beteg kisgyermekek száma az orvosi rendelőkben. Pedig megfelelő vitamin- és tápanyagbevitellel sokat tehetünk az ún. közösségi betegségek megelőzéséért, sőt, a kisgyermekkori táplálkozás minősége a felnőttkori egészségre is hatással van. Mégis a magyar szülők többsége egyéves kor felett már kevésbé ügyel a vitaminpótlásra, és tízből hét baba bölcsődés korára túl kevés D-vitamint és vasat kap.
Sokan úgy vélik, hogy létezik egy úgynevezett fesztiválbetegség. Ez egy olyan náthával, torokgyulladással, esetenként enyhe lázzal vagy izomfájdalommal járó betegség, amit csak nyári fesztiválokon, vagy poros, zsúfolt szabadtéri rendezvényeken lehet elkapni. Megmutatjuk, hogyan védd magad!
Fehér vagy barna rizs? Piros vagy zöld alma? Nem csak látványbeli különbségről van szó, annál sokkal többről! Eláruljuk, mi, hogy segítsünk a döntésben.
Vitaminok, ásványi anyagok és rengeteg rost - vagyis minden, ami egészséges, megtalálható a most következő 5 zöldségben. Fogyasszuk ezeket bőséggel az őszi-téli hónapokban!
A túlzott C-vitamin a vesebetegeknek, a túl sok A-vitamin elsősorban a kismamáknak lehet veszélyes. A vesebetegeknek a D-vitaminnal is vigyázniuk kell, amelynek felszívódását gátolhatják bizonyos savlekötők, melyek még a magnézium szintet is túlzottan megnövelhetik. A várandós nőknek az élethelyzetükhöz illesztett folsavbevitelre lehet szükségük – egyebek mellett ezeket a szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor a vitaminpótlásról gondolkodunk.
A hideg évszakban egy kis pluszerősítésre van szüksége a szervezetünknek, amit a megfelelő táplálkozás révén meg is adhatsz számára. Kövesd dietetikusunk – egészségügyi szakértőnk, Somogyi-Kovács Anita tanácsait!
Itt a tél, itt a szezon, hivatalosan is: jobb, ha felkészününk az infulenza- és náthavírusok támadására. Ám, mivel a vírusoknak hatásos ellenszere nincsen, csupán a tünteket lehet enyhíteni, jó, ha tudjuk, a spájzban és a hűtőben is találhatunk erre alkalmas szereket.
A hideg évszakban plusz erősítésre van szüksége a szervezetünknek, amit a megfelelő táplálkozás révén meg is adhatsz számára. Kövesd dietetikusunk, Somogyi-Kovács Anita tanácsait és védd magad!
VK
Bár a hidegebb idővel a vírusok és baktériumok szezonja is beköszönt, étkezhetünk úgy, hogy a baciknak ne legyen esélyük ellenünk. Tanácsaink abban segítenek, miként vértezhetjük fel immunrendszerünket a betegségek kivédésére.