Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
Déri Szilvia, Házisáfrány
Ez az izgalmas, közel-keleti ihletésű sültcékla saláta remek egy elegáns menüsor elejére, de pita kenyérrel tökéletes hétköznapi vacsora válhat belőle!
A húszas éveim elején karácsonyi szezonról karácsonyi szezonra, újra és újra nekiálltam a habcsók készítésnek, ám az eredmény az első években bizony nagy csalódás volt. Milyen ugyanis a jó habcsók? Szabályos, megtartja az alakját, ropogós és hófehér. Nos, nekem évekig szétfolyt, karikák helyett pacáim lettek, és nemigazán értettem, hogy miért. Akkoriban ráadásul nem volt internet, sem videók, sem pedig cukrász barátok, akik elmagyarázhatták volna, hogy a habcsók elronthatatlan, de csak akkor, ha betartunk a következő szabályokat.
Fotó/Videó: Horváth András
Mi továbbra is a karácsonyra készülünk, hogy izgalmas tippeket adjunk az ünnepi menü elkészítéséhez. Mindezt most desszert kategóriában tesszük Déri Szilvia, alias Házisáfrány segítségével, aki a kedvenc pepita kockás vajas kekszének receptjét osztja meg veletek, Mindmegette olvasókkal.
Karácsonykor semmi értelme belefogni a rizikós, még ismeretlen desszertek elkészítésébe. Senkinek sem hiányzik, hogy szenteste az ünnepi vacsora előtt még azon aggódjon, hogy milyen lesz a végeredmény. Legyél kreatív, és tedd karácsonyibbá kedvenc süteményed úgy, ahogyan azt Déri Szilvi gasztroblogger, alias Házisáfrány teszi imádott fahéjas tekercseivel.
Amikor ünnepi ételeket készítünk, a köretek legalább olyan fontos szerepet játszanak a tányéron, mint maga a főfogás. Ez halmozottan igaz a krumplira, hiszen a jól elkészített burgonya még a húsnál is nagyobb élményt nyújthat. Ha mégsem lett tökéletes, az bizony az élvezet nagyját elveheti tőlünk. Ha a pürét spórolósan, kevés vajjal csináljuk, ha a hasábburgonyát nem a megfelelő módon sütjük ki, ha a petrezselymes krumpli ízetlen, oda a boldogság! Ezzel ellentétben, ha jól dolgoztunk, mindenki emlegeti majd „azt a mennyei krumplit”, amit készítettél.
Déri Szilvia
Ki ne szeretné a zselés szaloncukrot? Azt azonban mind tudjuk, hogy a bolti változat tele van műanyaggal. Ha tehát kicsit természetesebb változatra vágyunk, otthon könnyedén elkészíthetjük valódi gyümölcsből, tartósítószerek nélkül. Az ilyen zselécukor nem csak a család kedvence, de ajándéknak is tökéletes!
MME
Ha jobban szereted, ha a sütő dolgozik helyetted, a habkarika a neked való választás. Azon túl hogy isteni, tökéletes karácsonyi ajándék is lehet a családnak - már ha marad belőle!
Vannak azok a tervek, amiket hosszú évekig halogatsz annak ellenére, hogy nagyon izgatnak. Nekem ilyen volt a tradicionális amerikai stílusú pulykavacsora, amibe már jó ideje bele akartam fogni. Rengeteget olvastam róla, és annyiszor láttam a filmekben. Mindig megbeszéltük a csajokkal, hogy jó-jó, belevágunk, aztán évről-évre halasztgattuk, mert tudtuk, hogy rengeteg meló van vele. Azzal is tisztában voltunk, hogy ennyi munkát csak akkor érdemes egy vacsorába beletenni, ha minimum 20 főt összerántunk. Egyik éven viszont vettünk egy mély levegőt, és nekikezdtünk, a vacsora pedig minden várakozást felülmúlt.
Vannak azok a sütemények, melyek nélkül nem ünnep az ünnep, és karácsonykor a bejgli mellett a zserbó sem hiányozhat az asztalról! Ki ne szeretné ugyanis, ahogy a keserédes csokoládé keveredik a savanykás lekvár és a markáns dió ízével egy csodásan puha tésztában.
Kérdezz meg 100 embert és abból 99, de talán mind a 100 azt fogja mondani, még életében nem evett házi készítésű gesztenyepürét, csak a bolti, tömbben árusított fagyasztottat. Pedig ez a desszert gondoljon bárki bármit, nem a hűtőpultban terem, és a kézműves változat elkészítése nem csak hogy nem ördöngösség, de érthető okokból sokkal, de sokkal finomabb annál, amit a hiperekben árulnak!
Bár mindannyian imádjuk a sült gesztenyét, legtöbben csak az utcai árusoknál vettük eddig, akik - lássuk be,- méregdrágán mérik azt a 6-8 szemet, amit pár perc alatt el is tüntetünk.
Léteznek olyan ünnepek, melyeknek nem igazán vannak magyar érdekeltségű hagyományai, ám mégis beszivárogtak a köztudatba. Én például kimondottan utálom például a Valentin napot, aminek szerintem semmi értelme nincs, de az ellenkezőjére is van példa. Ilyen az angolszász gyökerekkel bíró Halloween, amit minden évben várok, és persze készülök is rá.
Itt az ősz, és vele együtt az egyik leghálásabb, legizgalmasabb és legjobban variálható zöldség, a sütőtök szezonja. E sokoldalú zöldségből készülhet előétel, leves, főétel és desszert, nem beszélve a Halloweeni töklámpásról, és bár nagyon egészséges, a gyerekek mégis szeretik. Déri Szilvia, alias Házisáfrány egy különleges sütőtök krémleves receptjét ossza meg.
A majonéz vitathatatlanul mindannyiunk kedvence, kényeztető krémességet ad az ételeknek, feldobja a krumplit, hamburgert, salátát, virslit, szendvicset. A házi változat íze gazdag, telt és kényeztető, a legtöbben mégis csak a bolti változatot ismerjük és talán eszünkbe sem jut, hogy otthon nagyjából 3 perc alatt össze tudnánk dobni a saját verziónkat, ízben a különbség pedig ég és föld!
Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos minél több folyadékot fogyasztanunk, de ahogy egy felnőtt erre tudatosan képes ügyelni, a gyerekeknek csak akkor jut eszébe inni, ha tényleg szomjasak, vagy ha az ital nagyon finom. Ha szem előtt vannak, tudjuk őket figyelmeztetni a folyamatos folyadékbevitelre, azonban hétköznap, iskolaidőben erre sajnos nincs mód.