Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
Felcsiki Tünde
Cikk
MME
Sokkal könnyebb elcsábulni, rendelni valamit vagy nasizni, ha nincs otthon rendesen feltöltve a spájz vagy a konyhaszekrény. Ha többféle gabona, tészta és mag, valamint konzervek is állnak a polcon, akkor könnyű lesz változatosan és így egészségesen étkezni.
Egy ember átlagos kalóriabevitelének több mint a felét a három legnépszerűbb gabonaféle, a búza, a rizs és a kukorica, valamint az ezekből készült ételek teszik ki. Kedveltek, olcsók, könnyen beszerezhetők és variálhatók, ám nagyon megterhelik a termőtalajt és rengeteg vízre van szükség a termesztésükhöz.
A burgonya, a fehér rizs és a tésztafélék minden konyhában kéznél vannak. De hidd el, sokat tehetsz az egészségedért, ha a sovány húsokhoz, grillezett halakhoz vagy a színes zöldségragukhoz egészségesebb köretet választasz!
Stern Ágnes
Hogy miért együnk barna színű ételeket? Mert egészségesek és finomak. Vizsgáljunk meg közülük ötöt egy kicsit közelebbről!
Putóczki Gáborné
A hajdina a középkor óta ismert és Európa szinte összes konyhájában gyakorta főzött növény. A 21. század népbetegségének, a lisztérzékenységnek köszönhetően lett újra divatos. A gluténmentes csodagabonát azonban nem csak a gluténérzékenyeknek érdemes fogyasztani. Hogy miért? Mutatjuk:
Ha gluténérzékeny a gyerek, az az egész család táplálkozását "megreformálja". Szerencsére azonban a köretek terén sem kell lemondanunk a finomságokról, csak egy kicsit másképp kell elkészíteni, mint megszoktuk. Ehhez ad tanácsokat Felcsiki Tünde, a Mentes pillanatok című könyv szerzője.
KOCSIS BÁLINT
A glutén egyfajta fehérje, amelyet a sikértartalmú gabonafélék tartalmaznak. Az arra érzékeny embereknél allergiás reakciót vagy felszívódási zavart válthat ki, vannak azonban olyan ételek, melyekkel szuperül lehet ezeket helyettesíteni.
Vitai Kati
A kenyér ez az egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott élelmiszerünk, fontos tehát, hogy mindig minőségi alapanyagokból készüljön!
WM
A hajdina egy gyógynövényként alkalmazott, gabonaként kezelt keserűfűféle. A középkor óta ismert és Európa szinte összes konyhájában gyakorta főzött növény a 21. század népbetegségének, a lisztérzékenységnek köszönhetően újra divatba jött.