Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
A szegényesebb téli zöldségkínálat egyik kedvelt alapanyaga a jóízű póréhagyma, amely egyaránt kitűnő a hétvégi omlettbe, vagy bármelyik salátába, de ízletes hagymakrémlevest is készíthetünk belőle.
Még a legjobbakkal is előfordul, hogy kicsit túlsütik vagy kiszárítják a húst, esetleg sótlan vagy ízetlen lesz a fogás. Ekkor jön az életmentő ötlet: készítsünk egy finom mártás, ami feldobja, feljavítja az elrontott ételt.
Hagyma nélkül számtalan étel egyszerűen elképzelhetetlen. A hagyma vitamintartalma, baktériumölő hatása ismert, de segíti az emésztést, csökkenti a vérnyomást, ezáltal a szívbetegségek kialakulását is. Igazi téli zöldség, de kevesen tudják, hogy mi a különbség a fehér, a lila és a vörös fajták között. Megmutatjuk!
Ma már senki nem vitatja, hogy egészségünk megőrzésében fontos szerepet játszik a kiegyensúlyozott étkezés, de az sem mindegy, hogy milyen egészséges ételből mennyit eszel!
WM
A nyári grillszezon után az őszi-téli időszakban is kedvelt a héjában sült krumpli. Míg nyáron főleg köretként szolgált a különféle grillhúsok mellé, s a parázsba dobott csomag minden különösebb furfang nélkül került a tányérunkra, addig a hűvös időben már több figyelmet szentelünk neki.
Vannak olyan apró trükkök, melyek birtokában a legkétbalkezesebbekből is házitündér válhat! Ezekből a finomságokból mutatunk most ötöt, nem árt őket megjegyezni.
Tudj meg többet a konyhák egyik leggyakoribb vendégéről, a hagymáról, amely amellett, hogy hasznos alapanyag, szuperegészséges is.
Mindmegette
A metélő- vagy pázsithagyma friss ízével a legunalmasabb ételből is egyedi fogást varázsol. Otthon, kert híján tejfölöspohárban, balkon híján, az ablakban is megterem.
Habliliom
A krémlevesek ünnepnapokon, hétvégéken és hétköznapokon egyaránt jólesnek. Téli hidegben pedig valóságos energetizáló hatásuk van: forrón vagy melegen gyorsan feledtetik a zord időjárást.
Odakint zimankó – idebenn a konyhában fűszeres illatok. A fazék egész tartalma azon melegében tálalva, hogy valódi védelem legyen a hideggel szemben. Őszintén szólva kevés étel tud tetőtől talpig úgy átmelegíteni, sőt akár a betegségektől is megóvni, mint a jól megválasztott alapanyagokból készült leves.
SB
A hagymánál enyhébb íze igen kedveltté teszi, üde aromája feldob minden tavaszi és nyári fogást. Jól tűri a mélyhűtést, és még különleges virágát is felhasználhatjuk. Hagymaimádóknak kötelező decembertől a konyhaablakban nevelgetni egy cseréppel.
Édeskés ízű, a hagymánál, fokhagymánál kevésbé csípős hagymaféle, melynek egyes fajtái teljesen télállóak. A franciáknál alapzöldség, de nálunk is egyre népszerűbb.
Manapság mintha kiment volna a divatból a hagyma. Pedig az egyik legolcsóbb, legegyszerűbben termeszthető illetve beszerezhető, ugyanakkor igen egészséges zöldségünk.