Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
Szponzorált tartalom
Az egyik legjobb dolog a nyárban, - álljon rendelkezésünkre akár egy tágas kert, kényelmes terasz vagy csak egy parányi erkély hogy egy kötetlen hangulatú, családi vagy baráti grillezésre bárhol lehetőségünk van. A kellemes csevej mellé elmaradhatatlan a füst illata, a pácolt húsokhoz és zöldségekhez készült gazdag saláták színkavalkádja, illetve egy pohár hűsítő bor vagy sör íze. A lényeg mindössze, hogy a szabadban, szabadtűzön süssük a húst, halat, és a zöldségeket. A grillezve készült étel nemcsak ínycsiklandozóan finom, hanem egészséges is, ha betartjuk a grillezés aranyszabályait. A folyamatot mindenképp érdemes előkészíteni, hogy minden gördülékenyen menjen. Vegyük hát sorra a teendőket!
MME
Ha valaki vegán, az nem jelenti azt, hogy a közös nyári sütögetésen kizárásos alapon csak a vegán grillsajt jár neki! Egy húsmentes grillezés ugyanis némi kreativitással és fantáziával legalább olyan ízletes és változatos tud lenni, mint egy húsos.
Déri Szilvia, Házisáfrány
Végre itt a nyár, a barátokkal töltött minőségi kikapcsolódás és a hosszúra nyúló grillpartik ideje. Grillezni mindenki szeret, kis szerencsével bárhogy alakul a buli, jól fogjátok érezni magatokat, de ha az a terv, hogy a dolgok flottul menjenek, az étel jó legyen, a hangulat nemkülönben, nem árt, ha átgondolsz pár dolgot, így a buli közepén nem érhetnek meglepetések, nem kell majd italért szaladgálni a kisközértbe, vagy faszénért a benzinkútra, mert pont nem volt elég.
A szabadtéri grillsütőt tisztítani kell - ez nem kérdés. Az sem vitatható, hogy ami a húsokból és a zöldségekből rásült, azt nagyon nehéz levakarni, a rácsról és környékéről. Az is biztos, hogy ezt csak egy olyan brutálisan erős dörzshatású eszközzel lehet véghez vinni, mint egy drótkefe. Ám kiderült, hogy ez utóbbi egészségre súlyosan ártalmas lehet a további grillezések során.
A grillezés népszerű időtöltés, amely májustól szeptember végéig számtalan embernek nyújt könnyed hétvégi programot. Szerencsére ma már igazi kultúrája is kialakult ennek a népsportnak, és a kereskedelemben az eszközöktől, alapanyagoktól kezdve a fűszerekig, olajokig minden hozzávaló kapható. A programhoz választandó italok terén azonban mintha még lenne lemaradásunk – véli Schieber Anita, aki szerint néhány egyszerű szabály betartásával új gasztronómiai szintre emelhetjük a megszokott hétvégi grillezést.
Stern Ágnes
Ki ne szeretné a hangulatos nyári kerti partikat és a finom grillezett ételeket? Az viszont már kevésbé hangzik jó programnak, mikor a grillrácsra tapadt húsmaradványokat kell lesikálnod, igaz? Most mutatunk néhány praktikát, hogy anélkül süthesd meg a húsokat, hogy azok a grillrácsra tapadjanak és adunk néhány tippet ahhoz is, hogy takarítsd le a sütőt, ha már megtörtént a baj.
Amikor grill partikról van szó, a fantáziánk gyakran beszűkül, és csak akkor gondolkodunk el, hogy a húson kívül mit lehetne még sütni, ha esetleg vegetáriánus vendéget is várunk. Pedig rengeteg más jól grillezhető étel is van. Mutatjuk a kedvenceinket!
Videó
A nyár a grillételek szezonja is. Ki tud ellenállni a faszénen, vagy elektromos grillen sütött húsok, zöldségek finom illatának? Kocsis Bálint, mesterszakács a Mindmegette grillsorozatában megmutatja, hogyan lehet az egyszerű grillételeket is még izgalmasabbé tenni. Ezúttal citromfüves pestós csirkét készít, mennyei citrusos spenótsalátával.
Bár hazánkban még nincs akkora hagyománya, mint egyes nyugati országokban, a grillezés és a szabadban fogyasztott ínyenc falatok nálunk is egyre népszerűbbek. Sokan vágynak ugyanakkor a hús mellet, vagy helyett valami másra, könnyedebb új ízekre. Számukra találta ki Magyarország egyik vezető sajtgyártója a Tihany és Karaván márkák grillverzióját, melyet idéntől három új ízben is megkóstolhatnak a fogyasztók.
Mire kell figyelni, ha húst vásárolunk? A sertésnek melyik részéből milyen ételeket készíthetünk? Hogyan daraboljuk fel a csirkét? Bármilyen kérdésed is van, a Mindmegette új sorozatában Gábor hentes mindenre választ ad - ma a grillezést megelőző húsválasztáshoz ad tuti tippeket!
A grillezéshez három dolog elengedhetetelen: a bepácolt húsok garmadája, faszenes grillsütő és jó idő. Az alábbi recepthez egyikre sincs szükség, mégis garantált az ízorgia és a siker! Ne rettentsen sem az, hogy nincs kerted, sem a rossz idő, vagy az, hogy túl sok vega van a csapatban - itt a tuti recept!
Török Zsuzsa
Egy grillparti menüjének főszereplői az ínycsiklandó sült húsok és kolbászok, amelyek mellől nem hiányozhatnak állandó partnereik, a zöldségek és a különféle saláták.
Az üzletek fűszerpolcain sokféle keveréket kínálnak grillezéshez, de magad is összeállíthatsz az ízlésednek megfelelő szárazpácot (rubot). Kísérletezz szabadon vagy válassz kipróbált házi receptjeink közül!
A hússal együtt grillezett alma és padlizsán egyben körete is a kakukkfüves pulykának, így ez nem csak egy szenzációsan egyszerű, de szuperkönnyű, diétás fogás is lehet - ami, nem utolsósorban: nagyon finom!
Orbán - Marosi
Az egyik legjobb nyári program a grillezés, főleg, ha ezt családdal vagy barátokkal ejtjük meg. Az alapanyag legtöbbször - a sörön kívül - a hús, amit különböző grillezési technikával készíthetünk el. A heti nagy teszt célpontja a grillkolbász, ebből ilyenkor nem szenvedünk hiányt, számtalan ízesítést és márkát találunk a boltok polcain.