Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
Fanny magazin
Gabona számtalan formában kerülhet a tányérunkra: eszünk kenyeret, péksüteményeket, pelyheket és különböző köreteket. Szerencsére egyre több "egészséges" gabonát fogyasztunk. Ha úgy érzed, elveszel a sok információ között, olvasd el cikkünket!
Péksütemények, tészták, reggelizőpelyhek, müzlik, kásák és különböző köretek – gabona számtalan formában kerülhet a tányérunkra. Sokat halljuk, hogy hanyagoljuk a fehér lisztes termékeket, és ez ma már nem is okoz nehézséget, ha megismerjük, milyen sok egészséges gabonaféle létezik.
MME
Mi, magyarok, csak a napi ajánlott rostbevitel felét fogyasztjuk el. Pedig a ballasztanyagok nélkülözhetetlenek a jó emésztés és az egészség megőrzéséhez!
Stern Ágnes
A köles egyre inkább kezd „visszajönni a divatba”. Ez bizony nagyon jó hír, mert nemcsak, hogy sokféle ételt készíthetünk vele, de rengeteg jótékony hatása is van és még a szépségnek is jót tesz. Összeszedtük öt pontban, hogy mit érdemes tudni erről a szuperélelmiszerről.
A Dél-Amerikában ötezer éve becsben tartott quinoát a spanyol hódítók elől bujdosó bennszülöttek az Andok eldugott vidékeire menekítették. A történelem viharait titkos fennsíkokon túlélt növényt a múlt század hetvenes éveiben újra felfedezték, és azóta afrikai, ázsiai és európai ültetvényeken is termesztik.
Wessely Márta
Néhány évvel a quinoa feltűnését követően újabb elfeledett, majd évszázadok után újra megtalált szuperélelmiszer tartja lázban a világot. A chia magot nem csak a gluténmentessége, magas omega3, omega6 és ásványi anyag tartalma teszi izgalmassá, hanem az is, hogy fogyókúrázók számára ideális.
A glutén egyfajta fehérje, amelyet a sikértartalmú gabonafélék tartalmaznak. Az arra érzékeny embereknél allergiás reakciót vagy felszívódási zavart válthat ki, vannak azonban olyan ételek, melyekkel szuperül lehet ezeket helyettesíteni.
WM
Tegye fel a kezét, aki szerette gyerekkorában a zizit! Ugye? Majdnem mindegyikünk szép, édes és roppanós emlékeket őriz a színes cukormázzal bevont rizsszemekről.
Ha szóba kerül, hogy mihez is használjuk a konyhában a gabonapelyheket az emberek nagy részének csak a reggelizőtálban úszó müzli jut eszébe. Pedig a pelyhek számára a reggelin kívül is van élet a konyhában.