Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
A szárított fűszerekkel ízesített ételek nagyon finomak, de gondolj bele, mennyivel menőbb lenne friss fűszernövényt szedni az ablakpárkányodból és azt használni főzéskor! Nemcsak az ételeid ízét, de a konyhádat is feldobhatod néhány cserép egészséges, sok-sok értékes tápanyagot tartalmazó fűszernövénnyel.
Egy fűszerekkel teli polc minden háziasszony álma: segítségükkel a világ ízeit könnyedén tudjuk otthon is az asztalra varázsolni. De mi van akkor, ha a recept olyan fűszert vagy fűszerkeveréket ír, ami nincs kéznél? Nem kell a boltba rohanni, inkább nézzük meg, mivel tudjuk helyettesíteni!
Videó
Dzsindzsa, ehető növények nyomában című videósorozatában Megyeri Sára megmutatja nektek, mely vadon termő növényeket érdemes gyűjteni az erdőkben és a mezőkön, majd az is kiderül, hogyan érdemes őket szárítani, hogy aztán elfoglalhassák méltó helyüket a fűszerpolcon.
Fanny magazin
Ha szeretnénk, hogy úgy vágjon az eszünk, mint a borotva, akkor hívjuk segítségül a csodás fűszereket, gyógynövényeket, amelyek javítják a memóriát és fokozzák az agyműködést.
Hacsak nem vagy olyan ügyes és szorgalmas, hogy az év minden napján friss zöld fűszereket szüretelhetsz a konyhaablakból, akkor biztosan használsz szárított ízesítőket. Fűszerek nélkül ugyanis elképzelhetetlen a sütés, főzés.
Eddig főleg gyulladáscsökkentő tulajdonságai kapcsán volt ismert, ám most itt az idő, hogy sütés-főzésben is a társad legyen.
Nagymamáink konyhájában több olyan csodafűszer is lapult, amelyekkel a legegyszerűbb ételeket is igazi csemegévé varázsolták. Most ezeket a klasszikus fűszernövényeket veszünk górcső alá, hogy te is megismerd őket, na meg arra is kitérünk, melyiket mikor érdemes használni.
Adventtől karácsony végéig a konyhákat illatos fűszerek aromája lengi be. Amellett, hogy finomabbá varázsolják ételeinket és italainkat, még az egészségünkre is jótékonyan hathatnak. Íme a legnépszerűbb karácsonyi fűszerek és néhány fontos, érdekes tudnivaló róluk!
Török Zsuzsa
Tágabb értelemben fűszernek nevezünk minden olyan ásványokból, állatokból, gombákból és növényekből nyert anyagot, amelyet illata, íze, zamata, színe vagy tartósító tulajdonsága miatt ételeink elkészítéséhez felhasználunk. Ilyen például a konyhasó, a tintahaltinta és a szarvasgomba, de az ecet és a mustár is.
A különféle fűszerek eltérően viselkednek a fazékban: egyesek nem bírják a magas hőmérsékletet, másoknak éppen a hőkezelés segít az aromák kiteljesítésében. Az ételek tökéletes ízharmóniájának eléréséhez kulcsfontosságú a fűszerek hozzáadásának időzítése.
Ugye milyen nehéz úgy merni bizonyos ételekből, hogy ne kerüljön a tányérba szemes bors, szegfűszeg, borókabogyó vagy egyéb fűszer? Mutatunk 4 egyszerű megoldást, amelyekhez szinte minden háztartásban megtalálhatók a kellékek.
Szájhagyomány útján terjed, a nagyitól tanultuk, hallottuk a piacon a néniktől... Nem szabad azonban felülni mindennek! Utánajártunk, melyik konyhai mítosz igaz, és melyik az, ami csak mese.
Egy erős motorral és éles pengékkel felszerelt, strapabíró üvegkelyhes készülék többre is képes, mint hogy csupán turmixot készítsünk vele. Mégse dobálj vagy önts bele mindent válogatás nélkül!
Te is dobtál már ki cserepes fűszernövényt, mert tönkrement, miután letépted róla a főzéshez éppen szükséges néhány levelet? Az élelmiszerboltit hiába öntözöd, csak akkor marad meg, ha átülteted.
Hogyan segíthetnek az intenzív ízű fűszerek a fogyókúrában? Az alábbiakban adunk néhány hasznos tippet!