Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
A február évek óta a furmint hónapja, amikor sok szó esik erről a szőlőfajtáról. Bár az idei évben talán kevesebb kóstolón, borvacsorán, és rendezvényen vehetünk részt, azért most se feledkezzünk meg arról, hogy bővítsük a tudásunkat a furminttal kapcsolatban. És persze kóstoljuk is!
Szeretjük úgy emlegetni a furmintot, mint ami nagyon változatosan illeszthető az ételek mellé, legyen az egy elegáns étteremben a sommelier ajánlata egy fine dining fogáshoz, vagy egy egyszerű vacsora, amit a saját konyhánkban főztünk. De vajon ez tényleg így van?
A Tokaji borvidék évszázadok tradícióit őrzi. Mind a mai napig fontos szerepet töltenek be a hagyományos bortípusok – szamorodni, aszú, máslás, fordítás, eszencia –, és egyedülálló abból a szempontból is, hogy itt csupán hat meghatározott szőlőfajta engedélyezett.
Az elmúlt években egy sor külföldi borszakíró nyilvánította ki a véleményét, hogy a furmint lehet a következő nagy sláger a borvilágban, hasonlóan az osztrákok zöld veltelinijéhez. Ráadásul a február tizedik éve a furmint hónapja, ezért érdemes közelebbről megvizsgálni a fajtát.