Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Top100 Bor
MME
Közel 500 bort és pezsgőt kóstolt meg a szakmai zsűri, hogy kiválassza Magyarország legjobb borát. Az idén megújult Top 100 Magyar Bor kiadványban a száz legjobb kerül bemutatásra. A Mindmegette.hu-n indul a visszaszámlálás, és napokon belül kiderül, melyik Magyarország legjobb bora. A 3. helyezett a Carpinus Grand Reserve Furmint, Tokaj, 2019 bor.
Közel 500 bort és pezsgőt kóstolt meg a szakmai zsűri, hogy kiválassza Magyarország legjobb borát. Az idén megújult Top 100 Magyar Bor kiadványban a száz legjobb kerül bemutatásra. A Mindmegette.hu-n indul a visszaszámlálás, és napokon belül kiderül, melyik Magyarország legjobb bora. A 6. helyezett a Gróf Degenfeld Furmint, Tokaj, 2021 bor lett.
Cikk
A február évek óta a furmint hónapja, amikor sok szó esik erről a szőlőfajtáról. Bár az idei évben talán kevesebb kóstolón, borvacsorán, és rendezvényen vehetünk részt, azért most se feledkezzünk meg arról, hogy bővítsük a tudásunkat a furminttal kapcsolatban. És persze kóstoljuk is!
Szeretjük úgy emlegetni a furmintot, mint ami nagyon változatosan illeszthető az ételek mellé, legyen az egy elegáns étteremben a sommelier ajánlata egy fine dining fogáshoz, vagy egy egyszerű vacsora, amit a saját konyhánkban főztünk. De vajon ez tényleg így van?
A Tokaji borvidék évszázadok tradícióit őrzi. Mind a mai napig fontos szerepet töltenek be a hagyományos bortípusok – szamorodni, aszú, máslás, fordítás, eszencia –, és egyedülálló abból a szempontból is, hogy itt csupán hat meghatározott szőlőfajta engedélyezett.
Az elmúlt években egy sor külföldi borszakíró nyilvánította ki a véleményét, hogy a furmint lehet a következő nagy sláger a borvilágban, hasonlóan az osztrákok zöld veltelinijéhez. Ráadásul a február tizedik éve a furmint hónapja, ezért érdemes közelebbről megvizsgálni a fajtát.