Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
Az élelmiszerek lefagyasztása megelőzi a baktériumok szaporodását, így ez az egyik legjobb módja a friss és a főtt maradékok tartósításának. Persze, nem mindent tudunk lefagyasztani az örökkévalóságnak, és a szavatossági időn túl felengedett és újrahasznosított étel komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot rejt. Itt a hivatalos lista, milyen élelmiszer, meddig áll el a fagyasztóban!
Mindmegette
A borok íze akkor érvényesül igazán, ha megfelelő hőmérsékleten fogyasztjuk. Egyes fajtákat behűtve, másokat szobahőmérsékleten kell kínálni, ám ha gyorsan szeretnénk lehűteni a borokat, jó ötletnek tűnhet betenni a palackot a fagyasztóba. Egészen addig, amíg bent nem felejtjük az üveget.
Habár egyre ritkábbak az áramellátási zavarok, sokszor még mindig előfordulhat, hogy egy heves vihar, vagy szerencsétlen fakidőlések miatt valahol elmegy az áram. Ilyenkor nemcsak sötétbe borulhat a lakás, de elmegy az internet, sőt leáll a hűtő és a fagyasztó is.
A fagyasztó helytelen elhelyezése, a vastag jégréteg képződése, és a túlpakolás is növelheti a készülék áramfogyasztását. Mutatjuk, hogyan használjuk energiatakarékosan!
A fagyasztó egyike a leghasznosabb konyhai berendezéseknek. Hosszan eltárolhatjuk a fagyóban a húsokat és a gyümölcsöket, a mirelit pizzákat és egyéb készételeket, de lefagyaszthatjuk a maradékokat is, nem beszélve a fagyikról és a jégkockákról, melyeknek szintén ott a helye.
Az utóbbi években felére esett vissza hazánkban a diótermés a dióburok-fúrólégy károsításának hatására, emiatt pedig szezonjakor aranyáron lehet hozzájutni a csonthéjas maghoz. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy megfelelően tároljuk el a készleteinket az elkövetkezendő év(ek)re.
Kétségtelenül a mélyhűtő az egyik legjobb barátunk, ha az élelmiszerek tartósításáról van szó. Ám néha megfeledkezünk róla, hogy nem képes az örökkévalóságig frissen tartani a benne tárolt finomságokat. Következzen 6 dolog, ami tuti, hogy a te fagyasztódban is megtalálható, ám sajnos itt az ideje, hogy búcsút ints nekik!
A mélyhűtőben lapuló, jégkrémnek álcázott pörköltmaradékok spórolós időkben jó szolgálatot tesznek. Tudtad, hogy a készételeken túl az alábbi alapanyagok is bátran jégre tehetők?
Akár saját magad sütöd a kenyeret, akár úgy vásárolod, nem árt, ha tisztában vagy azzal, hogyan őrizheted meg a cipók, kiflik, zsemlék frissességét megfelelő tárolással. A fagyasztás nemcsak a zöldségeknél, a kelt tészták esetében is tökéletesen működik.
Nem csak az ételek tartósítására használhatod: a háztartásban még számos egyéb dologban a segítségére lesz, szóval a következő listán neked is lesz néhány olyan dolog, amire nem is gondoltál volna.
Azt gondolhatnánk, az ételek mindig frissen a legegészségesebbek, de ez nem így van. A következő zöldségek és gyümölcsök például fagyasztva még táplálóbbak lehetnek. Érdemes velük feltöltened a mélyhűtőt!
Van, akinek csak egész pici mélyhűtő rekesze van, és van, aki egész ládákkal operál. Az azonban biztos, hogy tök mindegy mekkora a fagyó kapacitása, tuti, hogy nálad is tele van, és ha valami új dolgot veszel, csak komoly logisztika után tudod azt préselni. Pedig ha a fagyasztódat rendeltetésszerűen használnád, nem kellene tele lennie. Házisáfrány, alias Déri Szilvi gasztroblogger most ebben a témában ad néhány jó tanácsot.
Sokan azt gondolják, hogy az élelmiszerek örökké elállnak a fagyasztóban. A csirkehús valóban olyan élelmiszer, amely több hónapon keresztül tárolható a mélyhűtőben, de nem mindegy, hogy hogyan tároljuk.