Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
Török Zsuzsa
A 20. század szexszimbólumának tartott filmsztár folyamatosan harcolt a kilókkal, de imádott főzni és nem átallott hagymát aprítani a gondosan manikűrözött kezével. Erről árulkodik a – nem éppen diétás – pulykatöltelék-receptje is.
A nemzet csalogánya, Blaha Lujza szakácsnőnek is kiváló volt, a nevét viselő tortát azonban nem ő találta ki.
Eláruljuk, mi köze van a világirodalom leghíresebb anorexiás költőjének egy nem éppen kalóriaszegény ételhez.
Videó
Ne lepődj meg, ha ezt a pudingot a húsételekhez ajánlott köretek között találod az étlapon, mert nem édesség! Most azt is eláruljuk, hogy miért dobálják hurkával Yorkshire-ban a hagyományőrzők.
MME
Mi a közös a palóclevesben és a Cézár-salátában? Igen, természetesen jól elkészítve mindkettő nagyon ízletes, és egyik sem svéd nemzeti étel. Van azonban még valami: mindegyikük eredete kalandos, és egy egészen konkrét történethez köthető. A Wellington-bélszín, a gulyásleves és a hamburger ezzel ellentétben annál talányosabb eredetű fogások a viszont mindenképpen érdemes szemezgetnünk a születésüket taglaló érdekes elméletek között.
Új édes-krémes csodákat álmodott és Egerben is cukrászdát nyitott Szó Gellért, az Ország Tortája verseny kétszeres győztese.
Franciaországban vélhetően XIV. Lajos kertésze honosította meg a karfiolt, aki a távoli Ciprusról hozatott magokat, és a Napkirály utóda, XV. Lajos idején már nem számított ritkaságnak a rózsás zöldség. Ahogyan a karfiol, úgy a gasztronómia történetébe névadóként bevonult Madame du Barry is hosszú utat tett meg a királyi udvarig.
Süllőt és fogast már a nagy vendéglátós dinasztiát alapító Gundel János, a Szállodások és Vendéglősök Ipartestületének elnöke, a Ferenc József-rend lovagja is készített. Károly az apja „István főherczeg módra” elnevezésű halételének receptúráját tökéletesítette. Így született meg a párolt parajleveleken szervírozott, sűrű besamellel borított, vajban kisütött rántott fogasfilé Gundel módra, amely a nyitás óta szerepel a nagy múltú hely étlapján.
Jókait a híres babcsuszpájzzal vette le a lábáról felesége, Laborfalvi Róza, így a Jókai-bableves minden bizonnyal a pár balatonfüredi villájában született meg.
Nemcsak Burgundia, hanem egész Franciaország legfinomabb marhahúsos étele a boeuf bourguignon. Mint minden fenséges fogásnak, úgy ennek is van története.
A 19. századi különös uralkodó, II. Lajos "bolond" király főként őrültté nyilvánításának, valamint építkezéseinek köszönhetően vált híressé. II. Lajos a tervezésen és építkezésen túl rendkívül szeretett enni, ez pedig megmutatkozott a gondosan felszerelt királyi konyhában is. Étkezési szokásaiban is tükröződő különcségéről olvashatsz alább.
Köztudomású, hogy a Papa becenévre hallgató Ernest Hemingway (1899–1961) imádott élni, vadászni, szeretkezni, enni és inni, ám az talán kevésbé ismert, hogy főzni is szeretett.
Bellini a pohárban, Carpaccio a tányéron?! Ismerd meg az olasz festőkről elnevezett világhírű koktél és előétel történetét!
A sokféle vastagságú és ízesítésű palacsinta közül sokak kedvence a franciák narancsöntetes, flambírozott sült tésztája, ami a Zsuzsanna palacsintája, azaz a crepe Suzette nevet viseli. Most elregéljük, miért!
„Régi mániád” a Stefánia? Tudod, hogy kiről nevezték el a zuglói utat és a vagdaltat?